Kurzy ATAC

E961 - Neotam

Kategória: Aditívum / Aditívum

E961 - Neotam

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Neotam je biely kryštalický prášok, rozpustný vo vode. Rovnako ako aspartám obsahuje kyselinu asparagovú, fynalalanín a metylester. Používa sa ako umelé sladidlo, ktoré je až 8000 krát sladšie ako sacharóza. Na rozdiel od ostatných umelých sladidiel je tepelne stabilný (predovšetkým, ak sa vyskytuje v sušených potravinách), avšak v potravinách s nízkym pH je stabilný iba po dobu dvoch až troch mesiacov.

Použitie

Používa sa ako umelé sladidlo a zvýrazňovač chuti. Najčastejšie sa pridáva do nápojov, jogurtov a žuvačiek. Taktiež maskuje nežiaducu pachuť sójových výrobkov. Často sa vyskytuje v sušených nízkoenergetických nápojoch, dietetických výrobkoch, potravinách určených na športovú výživu, v instantných potravinách či pikantných omáčkach. Rovnako tak sa môže vyskytovať aj v sladkostiach, zmrzlinách, mrazených dezertoch, sirupoch, ovocných džúsoch, sódach, džemoch, pudingoch a želatínach.

Výroba

Vyrába sa metyláciou dipeptidu aspartámu.

Nežiaduce účinky

Vedecké štúdie prebiehajúce na zvieratách preukázali, že kyselina asparagová a glutamová zaťažujú receptory v mozgu. Tento jav sa môže prejaviť vo forme neuroendokrinných porúch. Ľudia, ktorí sú citliví na kyselinu glutámovú, majú podobné skúsenosti aj s aspartámom. Neotam je chemicky podobný aspartámu, ale v tráviacom trakte človeka je odlišne štiepený. Počas metabolizmu nedochádza k produkcii fenylalanínu, pretože je účinne blokovaný dimetyl skupinou. Neotam je teda bezpečný pre jedincov, ktorí trpia fenylketonúriou. Pri testovaní bezpečnosti neotamu FDA preskúmala informácie z viac ako 113 štúdií vykonávaných na zvieratách iz hľadiska účinkov na človeka. Štúdie boli navrhnuté tak, aby identifikovali možné toxické, rakovinotvorné, reprodukčné a neurologické účinky. Na základe týchto vyhodnotení FDA dospela k záveru, že neotam je látka bezpečná pre konzumáciu. Niektorí vedci však varujú, že rovnako ako jeho príbuzné sladidlo aspartám, môže byť toxický a karcinogénny.

Doplňujúce informácie

Neotam bol schválený FDA v roku 2002 pre použitie vo všetkých potravinách okrem mäsa a hydiny.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.