Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Neotam je biely kryštalický prášok, rozpustný vo vode. Rovnako ako aspartám obsahuje kyselinu asparagovú, fynalalanín a metylester. Používa sa ako umelé sladidlo, ktoré je až 8000 krát sladšie ako sacharóza. Na rozdiel od ostatných umelých sladidiel je tepelne stabilný (predovšetkým, ak sa vyskytuje v sušených potravinách), avšak v potravinách s nízkym pH je stabilný iba po dobu dvoch až troch mesiacov.
Používa sa ako umelé sladidlo a zvýrazňovač chuti. Najčastejšie sa pridáva do nápojov, jogurtov a žuvačiek. Taktiež maskuje nežiaducu pachuť sójových výrobkov. Často sa vyskytuje v sušených nízkoenergetických nápojoch, dietetických výrobkoch, potravinách určených na športovú výživu, v instantných potravinách či pikantných omáčkach. Rovnako tak sa môže vyskytovať aj v sladkostiach, zmrzlinách, mrazených dezertoch, sirupoch, ovocných džúsoch, sódach, džemoch, pudingoch a želatínach.
Vyrába sa metyláciou dipeptidu aspartámu.
Vedecké štúdie prebiehajúce na zvieratách preukázali, že kyselina asparagová a glutamová zaťažujú receptory v mozgu. Tento jav sa môže prejaviť vo forme neuroendokrinných porúch. Ľudia, ktorí sú citliví na kyselinu glutámovú, majú podobné skúsenosti aj s aspartámom. Neotam je chemicky podobný aspartámu, ale v tráviacom trakte človeka je odlišne štiepený. Počas metabolizmu nedochádza k produkcii fenylalanínu, pretože je účinne blokovaný dimetyl skupinou. Neotam je teda bezpečný pre jedincov, ktorí trpia fenylketonúriou. Pri testovaní bezpečnosti neotamu FDA preskúmala informácie z viac ako 113 štúdií vykonávaných na zvieratách iz hľadiska účinkov na človeka. Štúdie boli navrhnuté tak, aby identifikovali možné toxické, rakovinotvorné, reprodukčné a neurologické účinky. Na základe týchto vyhodnotení FDA dospela k záveru, že neotam je látka bezpečná pre konzumáciu. Niektorí vedci však varujú, že rovnako ako jeho príbuzné sladidlo aspartám, môže byť toxický a karcinogénny.
Neotam bol schválený FDA v roku 2002 pre použitie vo všetkých potravinách okrem mäsa a hydiny.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>