Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Nariadenie (ES) č. 1333/2008 o prídavných látkach nestanovuje podmienky na použitie spojenia „prírodná“ + aditívna látka. Podľa § 9 ods. 9 vyhl. 113/2005 Zb., o spôsobe označovania potravín, v platnom znení je v prípade použitia sladidla nutné označiť toto v blízkosti názvu potraviny, a to „so sladidlom“. Podľa § 10 ods. 1 vyhl. 113/2005 Zb. sa prídavná látka v zložení označí názvom látky alebo ich číselného kódu, podľa ods. 3 potom musí byť uvedený aj názov kategórie prídavnej látky (tj napr. sladidlá)
Steviolglykozidy sú získavané zložitým fyzikálno-chemickým procesom z rastliny Stevia rebaudiana, ktorá je v súčasnej dobe považovaná za neschválenú potravinu nového typu a stéviu teda nemožno – na rozdiel od steviolglykozidov – používať pri výrobe potravín. Výroba steviolglykozidov je tiež rozdielna od spôsobu výroby extraktov z bylín – spôsob výroby je opísaný v nariadení (EÚ) č. 231/2012, ktorým sa stanovujú špecifikácie pre potravinárske prídavné látky uvedené v prílohách II a III nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, na strane 270.
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (ďalej len „úrad“) zhodnotil bezpečnosť steviol-glykozidov získavaných z listov rastliny Stevia rebaudiana Bertoni ako sladidla a vyjadril svoje stanovisko 10. marca 2010 (2). Úrad stanovil prijateľný denný príjem (ADI) pre steviol-glykozidy, vyjadrený ako ekvivalenty steviolu, na 4 mg/kg telesnej hmotnosti na deň. Konzervatívne odhady expozície steviol-glykozidom u dospelých aj u detí naznačujú, že by ADI pri maximálnych navrhovaných množstvách použitia pravdepodobne mohol byť prekročený.
Steviolglykozidy sú pre výrobcov alternatívou k bežne používaným sladidlám, práve pre svoj spôsob výroby z rastlinného materiálu. Steviolglykozidy sú sladidlom, ktoré možno podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, o potravinárskych prídavných látkach (v znení nariadenia (EÚ) č. 1131/2011, ktorým sa mení a dopĺňa jeho príloha II pokiaľ ide o steviol-glykozidy) pri výrobe stanovených potravín používať. K ďalšej zmene limitov (príloha č. II, nariadenie EÚ 1333/2008) dôjde k 1.4.2016 - nariadenie EÚ 2016/479 - ich použitie do káv a čajov max 30mg/L; sladové a čokoládové nápoje a ochutené cappuccino max.20mg/l.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>