Kurzy ATAC

E958 - Glycyrrhizín

Kategória: Aditívum / Aditívum

E958 - Glycyrrhizín

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Glycyrrhizin je pribline 50 - 100-krát sladší ako cukor. Vyskytuje sa v podzemku sladkého drievka. Nie je často používaný z dôvodu jeho sladkého drievka chuti. Nemá žiadne kalórie.

Výroba

Získava sa sušením koreňov sladkého drievka.

Použitie

Používa sa na dochucovanie, dosladzovanie nápojov, zmrzlín, cukroviniek, pekárskych výrobkov. Ďalej tiež v tabaku alebo farmaceutických výrobkoch,

Nežiaduce účinky

Látka nemá nežiaduce účinky. U veľkých konzumentov sladkého drievka bol však zaznamenaný zvýšený krvný tlak, môže zvyšovať pH v tele.

Doplňujúce informácie

V USA je látka povolená a má status GRAS (generally recognized as safe), tzn. že je považovaná zabezpečenú. V ČR a EÚ nie je zatiaľ používanie Glycyrrhizinu povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.