Kurzy ATAC

E956 - Alitam

Kategória: Aditívum / Aditívum

E956 - Alitam

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Jedná sa o umelé sladidlo 2000 krát sladšie ako stolný cukor. Štruktúrou je podobný aspartámu, je však sladší a má vyššiu stabilitu. Je veľmi dobre rozpustný vo vode, stabilný pri vyšších teplotách a nezanecháva žiadnu nežiaducu pachuť. Použitie je povolené len v množstve 40 – 300 mg/kg.

Výroba

Vyrába sa z dvoch aminokyselín - kyseliny L-asparagovej a D-alanínu.

Použitie

Používa sa v širokej škále potravín, ako sú pekárske výrobky, ochutené nápoje, mliečne nápoje, mliečne dezerty, krémy, stolové sladidlá, syrupy, zmrzliny, džemy, želé, múčne produkty (cestoviny), sladké omáčky, nátierky, sladkosti a niektoré diétne potraviny.

Nežiaduce účinky

Nie sú známe žiadne nežiaduce účinky. Ide o pomerne novú látku, preto je Alitam vystavený ďalšiemu skúmaniu s ohľadom na ľudské zdravie.

Doplňujúce informácie

Prípustná denná dávka je 0 - 1 mg/kg telesnej váhy. V SR ani v EÚ nie je zatiaľ povolené použitie látky do potravín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.