Kurzy ATAC

E955 - Sukralosa

Kategória: Aditívum / Aditívum

E955 - Sukralosa

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Ide o náhradné sladidlo, ktoré je 600 krát sladšie ako bežný cukor, ale obsahuje iba jednu pätinu energie a má veľmi nízky glykemický index. Je vysoko stabilný voči spracovaniu pri vysokých teplotách a nízkemu pH v kyslých potravinách.

Použitie

Používa sa ako sladidlo do dezertov, sladkých omáčok, mrazených mliečnych výrobkov, sladkostí, žuvačiek, ovocných džúsov, raňajkových cereálií, nutričných potravín, hotových jedál, instantných jedál, korenia. Výhodou je, že nereaguje s ostatnými prísadami, ako sú zásady, kyseliny, antioxidanty, konzervanty, látky chuťové a minerálne látky.

Výroba

Vyrába sa synteticky zo sacharózy, kde sa nahradia tri hydroxyskupiny v molekule cukru za tri atómy chlóru.

Nežiaduce účinky

Sukralóza nespôsobuje zubný kaz oproti bežnému cukru. Zatiaľ nie sú známe žiadne nežiaduce účinky. Považuje sa za bezpečnejšie ako sú ostatné umelé sladidlá. Na rozdiel od ostatných umelých sladidiel nespôsobuje črevné ťažkosti v forme hnačky a tým nedochádza k zmene črevnej mikroflóry.

Doplňujúce informácie

Prípustná denná dávka je 0-15mg/kg telesnej váhy. V ČR aj v EÚ je povolená. V USA je povolená od roku 1998.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.