Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Sacharín sa používa ako umelé sladidlo, zanecháva horkú chuť po požití. Často sa používa v spojení s aspartámom. Sacharín je 200-700 krát sladší ako bežný stolný cukor, ale nemá žiadny energetický obsah.
Sacharín sa používa do nealkoholických nápojov, potravín pre diabetikov, nízkoenergetických potravín, žuvačiek, zavarenín, majonéz, horčíc, stolných sladidiel, vitamínových prípravkov a niektorých druhov pív vrátane nealkoholického a do cukroviniek. Využíva sa tiež do zubných pást, ústnych vôd alebo pomád na pery
Vyrába sa z uhlia ako vedľajší produkt. Synteticky sa vyrába z toluénu.
Pri štúdiách na zvieratách boli zistené výskyty rakoviny močového mechúra a zvýšenie účinkov karcinogénnych látok. Pri ďalších testoch bol zistený výskyt zhubných ochorení maternice, vaječníkov, kože, krviniek a ďalších orgánov. Podľa štúdií na diabetike sa zistilo, že sacharín môže zvýšiť riziko výskytu rakoviny močového mechúra pri konzumácii viac ako ôsmich tabliet denne. To však bolo preukázané iba u mužov, nie u žien. V USA bola látka najskôr zakázaná, potom dočasne povolená než budú vykonané ďalšie štúdie s podmienkou, že potraviny obsahujúce sacharín musia byť označené ako nebezpečné a že na testovaných zvieratách spôsobili rakovinotvorné účinky. Nakoniec v roku 2000 bol sacharín odstránený zo zoznamu rakovinotvorných látok. V kombinácii s niektorými liekmi môže poškodiť sliznice. Ľudia s problémami s močovým mechúrom, by sa mali vyhýbať konzumácii sacharínu. Vo výnimočných prípadoch môže vyvolať alergické reakcie.
Prípustná denná dávka je 0 - 2,5 mg/kg telesnej váhy. V USA je použitie povolené. V ČR (celé EU) je použitie povolené v obmedzenom množstve do potravín so zníženým obsahom energie ako sú ochutené nápoje, dezerty, krémy, žuvačky, cukrovinky.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>