Kurzy ATAC

E953 - Izomalt

Kategória: Aditívum / Aditívum

E953 - Izomalt

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Isomalt patrí do skupiny cukrových alkoholov. Používa sa ako zvlhčovadlo, stabilizátor, sladidlo, plnidlo, nosná látka a protispekáva látka. Sladidlo je zhruba o polovicu menej sladšie ako stolný cukor a obsahuje len polovicu energie (kalórií), má veľmi malý glykemický index. V ústach nezanecháva žiadnu nepríjemnú chuť. V spojení s ostatnými cukrovými alkoholmi sa zvyšuje jeho sladivosť, preto na dosiahnutie rovnakej sladivosti ako bežným cukrom stačí desaťkrát menšie množstvo, než pri použití stolného cukru. Zvyšuje sladivosť syntetických sladidiel - aspartámu a acesulfámu K.

Použitie

Používa sa ako umelé sladidlo do nízkoenergetických potravín, do cukroviniek, zmrzlín, dezertov, džemov, tortových krémov, žuvačiek, čokolády.

Výroba

Isomalt sa vyrába z cukrovej repy.

Nežiaduce účinky

Nie sú známe žiadne nežiaduce účinky, v tele sa premení z 50% na glukózu, z 25% na sorbitol az 25% na mannitol. Výhoda Isomaltu je, že oproti bežnému cukru nespôsobuje zubný kaz. Pri nadmernej konzumácii môže vyvolať žalúdočné problémy, nadúvanie alebo hnačky.

Doplňujúce informácie

Prijateľná denná dávka je 0-25mg/kg telesnej váhy. V ČR (celej EÚ) je použitie izomaltu povolené do potravín pre diabetikov a potravín so zníženou energetickou hodnotou, kde sa používa ako náhradné sladidlo. V ostatných prípadoch je použitie povolené, okrem detskej výživy, rýb, likérov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.