Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Isomalt patrí do skupiny cukrových alkoholov. Používa sa ako zvlhčovadlo, stabilizátor, sladidlo, plnidlo, nosná látka a protispekáva látka. Sladidlo je zhruba o polovicu menej sladšie ako stolný cukor a obsahuje len polovicu energie (kalórií), má veľmi malý glykemický index. V ústach nezanecháva žiadnu nepríjemnú chuť. V spojení s ostatnými cukrovými alkoholmi sa zvyšuje jeho sladivosť, preto na dosiahnutie rovnakej sladivosti ako bežným cukrom stačí desaťkrát menšie množstvo, než pri použití stolného cukru. Zvyšuje sladivosť syntetických sladidiel - aspartámu a acesulfámu K.
Používa sa ako umelé sladidlo do nízkoenergetických potravín, do cukroviniek, zmrzlín, dezertov, džemov, tortových krémov, žuvačiek, čokolády.
Isomalt sa vyrába z cukrovej repy.
Nie sú známe žiadne nežiaduce účinky, v tele sa premení z 50% na glukózu, z 25% na sorbitol az 25% na mannitol. Výhoda Isomaltu je, že oproti bežnému cukru nespôsobuje zubný kaz. Pri nadmernej konzumácii môže vyvolať žalúdočné problémy, nadúvanie alebo hnačky.
Prijateľná denná dávka je 0-25mg/kg telesnej váhy. V ČR (celej EÚ) je použitie izomaltu povolené do potravín pre diabetikov a potravín so zníženou energetickou hodnotou, kde sa používa ako náhradné sladidlo. V ostatných prípadoch je použitie povolené, okrem detskej výživy, rýb, likérov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>