Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Ide o biele kryštalické sladidlo a zvýrazňovač chuti. Je cca 200x sladší ako cukor, má jemne horkastú chuť, ktorá je potlačená kombináciou s ďalšími sladidlami. Má schopnosť zvýrazňovať sladivosť ďalších syntetických sladidiel. Nemá žiadne kalórie. Vyznačuje sa dlhou trvanlivosťou a odolnosťou voči vysokým teplotám, je rozpustné vo vode. Môže sa použiť aj na varenie. Písmeno K symbolizuje chemický prvok draslík. Často sa zmiešava s maltodextríny.
Používa sa v cukríkoch, nealkoholických a alkoholických nápojoch, instantných nápojoch, pekárskych výrobkoch, jogurtoch, mrazených dezertoch, žuvačkách, želatine, konzervovaných výrobkoch, pudingoch, instantnej káve. Využíva sa tiež samostatne ako stolné náhradné sladidlo v podobe tabletiek. Ďalej v hygienických potrebách alebo farmaceutických výrobkoch.
Látka sa vyrába synteticky metyláciou oxatiazínu uhoľnatého, následnou kryštalizáciou a zmiešaním s draselným hydroxidom. Látku vyrába spoločnosť Hoechst AG (teraz Nutrinova), ktorá ju tiež objavila.
Acesulfam K sa nevstrebáva v ľudskom tele, je vylučovaný v moči. Organizácia FDA oznámila, že štyri uskutočnené štúdie na zvieratách - myšiach, krysách a psoch, neukázali žiadne presvedčivé dôkazy o tom, že by sa látka mohla označiť za toxickú. Iné štúdie uvádzajú zvýšený výskyt nádorov u potkanov kŕmených acesulfámom, mnohí odborníci tvrdia, že tento zvýšený výskyt je bežný. Organizácia JEFCA vyhlásila, že nejde o genotoxickú látku alebo karcinogén. Toxické účinky neboli s istotou preukázané, na základe mnohých štúdií sa však mnohí vedci klania k názoru, že je látka v malých množstvách bezpečná.
Prijateľná denná dávka (ADI) je 0 - 15 mg/kg telesnej hmotnosti. V ČR (celej EÚ) je používanie látky vo vybraných druhoch potravinových a farmaceutických výrobkov povolené. V USA je látka povolená.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>