Kurzy ATAC

E929 - Peroxid acetónu

Kategória: Aditívum / Aditívum

E929 - Peroxid acetónu

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Látka má ostrý štipľavý zápach, ktorý je podobný peroxidu vodíka. Ďalej má bieliace účinky a urýchľuje zrenie múky. Jedná sa o silnú oxidačnú prísadu.

Použitie

V niektorých krajinách je schválený pre použitie v múke a cestách.

Výroba

Pridaním zlúčeniny kyslíka do acetónu.

Nežiaduce účinky

Pri pečení úplne zreaguje s cestom a nebol preukázaný žiadny nežiaduci účinok. Môže však zasiahnuť a dráždiť pokožku a oči. Americkou organizáciou FDA sú vykonávané výskumy na teratogénne, mutagénne, reprodukčné nežiaduce účinky.

Doplňujúce informácie

Na internete koluje množstvo návodov, ako z tejto látky vytvoriť účinnú bombu. V SR (celej EÚ) nie je jej používanie na potravinárske účely povolené. V USA je látka povolená a má status GRAS (Generally recognized as safe - tzn. že je látka považovaná za bezpečnú)

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.