Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Močovina je produktom metabolizmu (aminokyselín) cicavcov obojživelníkov a niektorých rýb, vyskytuje sa v ľudskom moči (približne v objeme 20 gramov/deň. Má formu bezfarebných kryštálov bez zápachu, s jemnou slanou chuťou. Disponuje schopnosťou dodať pečivu hnedú farbu, napr. medicínskeho hľadiska funguje močovina ako diuretikum (lokálne antiseptikum) na redukciu objemu vody v tele, najväčšie využitie má ako hnojivo.
Používa sa ako prídavok do kysnutého pečiva, vo víne av žuvačkách (upravuje ich štruktúru) V lekárstve sa používa ako lokálne antiseptikum. Priemyselne sa používa ako hnojivo, zložka lepidiel, surovina na výrobu plastických hmôt, prísada do cigariet, zubných pást.
Komerčne je vyrábaná z amoniaku a oxidu uhličitého. Vyrába sa v podobe granúl, vločiek, guličiek, kryštálov a roztokov.
Organizácia FDA (Food and Drug Administration v USA) oznámila, že použitie močoviny v žuvačkách v množstve do 3% je bezpečné. Ide o prirodzenú súčasť metabolizmu. V ľudskom tele sa močovina vstrebáva len vo veľmi malom množstve. Hladina močoviny do 96 mg/100 ml nevyvolávajú žiadne toxické účinky. Pri požití množstva nad 150 mg/100 ml sa môžu objaviť príznaky nechutenstva, nevoľností, vracania. U väčšiny testovaných osôb bola však hladina do 300 mg/100 ml znášaná veľmi dobre, bez problémov. Môže dráždiť kožu.
Látka má status GRAS (Generally recognized as safe - tzn. že látka je považovaná za bezpečnú). V SR (celej EÚ) je povolené použitie tejto látky iba pri výrobe žuvačiek bez cukru. V USA je použitie látky tiež povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>