Kurzy ATAC

E926 - Oxid chloričitý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E926 - Oxid chloričitý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Ide o žlto až ľahko červenkastý plyn s nepríjemným zápachom. Látka je používaná ako bieliace činidlo do múky, na čistenie pitnej vody, prísada proti mikróbom v znečistenej vode a na omývanie ovocia a zeleniny v obmedzenom množstve. Tiež sa používa na vyplachovanie zariadení určených na spracovanie obalu ovocia a zeleniny, kde pôsobí ako konzervant. Pri použití na čistenie vody vzniká vedľajší produkt chloritan, ktorého použitie je obmedzené.

Použitie

Používa sa na čistenie pitnej vody, bielenie škrupín vlašských orechov alebo škrobov, bielenie papiera, omývanie ovocia a zeleniny, do obalov používaných na ovocie a zeleninu. Tiež sa používa pri spracovaní hydiny.

Výroba

Oxid chloričitý sa vyrába z kyseliny soľnej a hypochloritu sodného.

Nežiaduce účinky

Oxid chloričitý nie je tak škodlivý ako chlór. Ničí vitamín E. Inhalácia látky, požitie alebo styk s pokožkou môže spôsobiť podráždenie očí, nosa, pokožky alebo hrdla, kašeľ, sipot, bronchitídu, pľúcny opuch alebo chronický kašeľ, môže mať aj karcinogénne účinky. Látka je v podozrení z toxicity. Jedná sa o veľmi nebezpečnú zlúčeninu ohrozujúcu ekosystém. Bolo dokázané, že pri dôkladnom omývaní ovocia a zeleniny vodou sa oxid choričitý dostane preč. Pri generovaní v obaloch na ovocie a zeleninu je jeho množstvo zanedbateľné.

Doplňujúce informácie

V SR (celej EÚ) je použitie tejto látky nepovolené. V USA je látka povolená - GRAS.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.