Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Chlór je žltozelený nekovový prvok - plyn vyskytujúci sa v zemskej kôre majúci štipľavý, dusivý zápach. Jedná sa o konzervant, oxidačné činidlo, látka upravujúca pH, dezinfekčný prostriedok a bieliace činidlo na bielenie škrupín vlašských orechov alebo na bielenie škrobov. Používa sa na predĺženie trvanlivosti čerstvo trhaného ovocia a zeleniny.
Používa sa pri pri spracovaní rýb, zeleniny a ovocia. Najviac sa využíva pri čistení pitnej vody. Je možné ho využiť aj ako bieliaci prostriedok do múk. Používa sa v bielidlách, farbách, dezinfekciách, plastoch, rozpúšťadlách a pri výrobe tetrachlórmetánu a látok spomaľujúcich horenie. Predlžuje trvanlivosť čerstvo trhaného ovocia a zeleniny.
Chlór sa vyskytuje ako v podzemnej vode tak v čističkách odpadových vôd. Chlór sa vyrába elektrochemicky elektrolýzou.
Toxický a dráždivý pri styku s pokožkou a pre pľúca. V pitnej vode av potravinách vytvára zlúčeniny spôsobujúce rakovinotvorné účinky. Pri používaní na ničenie baktérií do pitnej vody môže obsahovať karcinogénne zlúčeniny ako je toluén, xylén a podozrivý karcinogén styrén. Chlór je veľmi dráždivý a pri vdýchnutí môže spôsobiť smrť alebo dýchacie ťažkosti. Pri podaní pečiva obsahujúceho chlór zvieratám bolo zistené veľké množstvo nežiaducich účinkov.
V roku 1987 boli zverejnené štúdie spájajúce vznik nádorov močového mechúra u ľudí, ktorí pili povrchové vody obsahujúce chlór po viac ako 40 rokov. V SR (celej EÚ) je použitie E925 ako prídavnej látky nepovolené. Chlór je povolený iba pri čistení pitnej vody. V USA je látka povolená - GRAS.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>