Kurzy ATAC

E925 - Chlór

Kategória: Aditívum / Aditívum

E925 - Chlór

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Chlór je žltozelený nekovový prvok - plyn vyskytujúci sa v zemskej kôre majúci štipľavý, dusivý zápach. Jedná sa o konzervant, oxidačné činidlo, látka upravujúca pH, dezinfekčný prostriedok a bieliace činidlo na bielenie škrupín vlašských orechov alebo na bielenie škrobov. Používa sa na predĺženie trvanlivosti čerstvo trhaného ovocia a zeleniny.

Použitie

Používa sa pri pri spracovaní rýb, zeleniny a ovocia. Najviac sa využíva pri čistení pitnej vody. Je možné ho využiť aj ako bieliaci prostriedok do múk. Používa sa v bielidlách, farbách, dezinfekciách, plastoch, rozpúšťadlách a pri výrobe tetrachlórmetánu a látok spomaľujúcich horenie. Predlžuje trvanlivosť čerstvo trhaného ovocia a zeleniny.

Výroba

Chlór sa vyskytuje ako v podzemnej vode tak v čističkách odpadových vôd. Chlór sa vyrába elektrochemicky elektrolýzou.

Nežiaduce účinky

Toxický a dráždivý pri styku s pokožkou a pre pľúca. V pitnej vode av potravinách vytvára zlúčeniny spôsobujúce rakovinotvorné účinky. Pri používaní na ničenie baktérií do pitnej vody môže obsahovať karcinogénne zlúčeniny ako je toluén, xylén a podozrivý karcinogén styrén. Chlór je veľmi dráždivý a pri vdýchnutí môže spôsobiť smrť alebo dýchacie ťažkosti. Pri podaní pečiva obsahujúceho chlór zvieratám bolo zistené veľké množstvo nežiaducich účinkov.

Doplňujúce informácie

V roku 1987 boli zverejnené štúdie spájajúce vznik nádorov močového mechúra u ľudí, ktorí pili povrchové vody obsahujúce chlór po viac ako 40 rokov. V SR (celej EÚ) je použitie E925 ako prídavnej látky nepovolené. Chlór je povolený iba pri čistení pitnej vody. V USA je látka povolená - GRAS.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.