Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná sa o bieliace činidlo, zrejúce činidlo a kypriaci prostriedok na zlepšenie miešania a spracovania cesta. Zlepšuje vlastnosti múky v pekárstve. Má formu bieleho kryštalického prášku.
Používa sa do pekárenských výrobkov, buchiet, chleba, pečiva a bielej múky. Ďalej ako látka na ošetrenie pivovarského sladu. Ďalej sa používa do zubných pást a ústnych vôd.
Pripravuje sa reakciou brómu s horúcim roztokom hydroxidu draselného.
Látka môže byť toxická pri vnútornom užívaní. Pri požití veľkých dávok môže vyvolať nevoľnosť, vracanie a hnačky. Môže tiež spôsobiť popáleniny a podráždenie kože. Pri použití v zubných pastách môže spôsobiť zápaly a krvácanie ďasien. Pri pokusoch na zvieratách bolo dokázané, že spôsobuje nádory obličiek, nádory sliznice žalúdka, štítnej žľazy u myší a nádory obličiek u škrečkov.
V USA je látka povolená (používa sa napríklad do buchiet Burger King). Je však odporúčané vyhýbať sa používaniu látky do potravín. V SR (celej EÚ) je použitie látky nepovolené. Podľa IARC (International Agency for Research on Cancer) je dostatok dôkazov, že ide o karcinogénnu látku.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>