Kurzy ATAC

E921 - L-cystín

Kategória: Aditívum / Aditívum

E921 - L-cystín

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Jedná sa o nesenciálnu aminokyselinu používajúcu sa ako kypriaci prípravok na pečenie a na spracovanie múky. Zlepšuje spracovanie a dobu miešania cesta. Usmerňuje niektoré následky účinkov kyseliny askorbinovej pri spracovaní múky.

Použitie

Používa sa v pekárskych výrobkoch - chlebe, pečive, ďalej ako prídavok do pekárskych zmesí a chlebovej múky. Používa sa tiež pri výrobe mäsa, do cereálií a dojčenskej stravy

Výroba

Látka je obsiahnutá v chlpoch, perí, kopytoch, koži, vlasoch, nechtoch.

Nežiaduce účinky

Látka sa prirodzene vyskytuje v potravinách a preto nie je pre človeka nebezpečná. Avšak pri pokusoch na zvieratách boli preukázané nežiaduce účinky ako napríklad poškodenie pečene a žlčovodov, poškodenie funkcie obličiek.

Doplňujúce informácie

V SR (celej EÚ) je použitie tejto látky nepovolené. V USA je látka povolená.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.