Kurzy ATAC

E920 - L-cysteín

Kategória: Aditívum / Aditívum

E920 - L-cysteín

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Jedná sa o aminokyselinu, používajúcu sa ako kypriaci prípravok na pečenie a na spracovanie múky. Látka slúži ako kypriaci prášok do chlebových múk. Znižuje dobu spracovania cesta tým, že mení tiolové skupiny na disulfidové, ktoré tvoria pružnosť lepku a zvyšujú objem bochníka.

Použitie

Látka sa používa do nekvaseného chleba, chleba, pečiva, chlebovej múky. Ďalej sa látka využíva ako prísada na farbenie údenín, do ovocných štiav ako antioxidant zabraňujúci strate vitamínu C. Môže byť tiež prítomná v cereáliách i dojčenskej strave. Cysteín sa používa pri liečbe pečene a ako prevencia pri ožarovaní. Látka sa používa aj ako prostriedok zlepšujúci rast vlasov a nechtov, ako prídavok do šampónov a krémov.

Výroba

Vyrába sa synteticky z cystínu, ktorý sa nachádza v hydrolyzovaných bielkovinách keratínu. Ten sa nachádza v perí a vlasoch, ďalej sa nachádza v koži, kopytoch, nechtoch aj vlne. Hlavným zdrojom cysteínu sú štetiny ošípaných.

Nežiaduce účinky

V bežných dávkach nie sú známe žiadne nežiaduce účinky. Podľa výskumov na potkanoch, ktorým sa podával cysteín ako prevencia pred žiarením, sa zistilo, že vyvolal ich neplodnosť. V mimoriadnych prípadoch môže spôsobiť poruchy obličiek a zhoršiť výskyt áft.

Doplňujúce informácie

V ČR aj EÚ je látka povolená. V USA je tiež povolená a má status GRAS.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.