Kurzy ATAC

E905b - Ropná vazelína

Kategória: Aditívum / Aditívum

E905b - Ropná vazelína

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Vazelína je prečistená zmes rafinovaných polotuhých uhľovodíkov z ropy. Bezfarebná, priehľadná, bez zápachu a bez chuti.

Použitie

Slúži na vytvorenie lesklého ochranného povrchu napríklad pri zelenine (paradajky, baklažán, uhorka, paprika podobne), svoje uplatnenie má aj ako lubrikant (snesľahňuje pripečenie výrobkov k forme, plechu alebo ku krájaciemu nožu). Výrobkom poskytuje lesklý vzhľad a zabraňuje stratám vody a vlhkosti - predlžuje ich trvanlivosť (hlavne pri ovocí a zelenine). Môže byť použitý ako zložka laxatívnych prípravkov (preháňavé látky). Môže byť použité ako rozpúšťadlo alebo činidlo proti peneniu.

Výroba

Ide o zmes polotuhých uhľovodíkov, ktorá sa získava rafináciou a čistením ropných minerálnych olejov. Táto zmes môže obsahovať povolené syntetické antioxidanty.

Nežiaduce účinky

Môže zamedzovať vstrebávaniu vitamínov rozpustných v tukoch (vitamín D, E, K a niektoré esenciálne mastné kyseliny). Pravdepodobne sa nehromadí v organizme toľko ako minerálne oleje. Pre túto látku nebola stanovená hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = prijateľná denná dávka). U látky nie sú známe žiadne vedľajšie ani nepriaznivé účinky na ľudské zdravie. Látka môže byť použitá pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá.

Doplňujúce informácie

V SR (celej EÚ) nie je použitie tejto látky povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.