Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Je zložitou zmesou celého radu chemických zlúčenín, kde hlavnú zložku vedľa uhľovodíkov s lineárnymi reťazcami predstavujú estery a alkoholy. Prítomné sú tiež voľné kyseliny, voľné alkoholy, steroly, neutrálna živica a minerálne látky. Jedná sa o žltkasto hnedú, tvrdú a krehkú trblietavú látku, ktorá pri zahrievaní aromaticky vonia. Nie sú známe žiadne jej nežiaduce vlastnosti.
Slúži na vytvorenie lesklého povrchu napríklad pri ovocí (citrusy, jablká, melóny a podobne), zeleniny, cukroviniek (lentilky a želé cukríky. Výrobkom poskytuje lesklý vzhľad a zabraňuje stratám vody a vlhkosti – predlžuje ich trvanlivosť (hlavne pri ovocí a zelenine). vyrobený z vosku candelilla, olejov, emulgátorov zabraňuje prilepeniu pečiva (chlieb, koláče, torty a podobne) k stenám formy na pečenie a zároveň slúži na vytvorenie hnedého povlaku, ktorý potravinám dodáva pekný a lákavý vzhľad.
Vosk sa získava z rastliny candelilla Euphorbia antisyphilitica vodnou extrakciou, po ktorej je ďalej čistený spracovaním s kyselinou sírovou. Je zložitou zmesou celého radu chemických zlúčenín, kde hlavnú zložku vedľa uhľovodíkov s nepárnym počtom uhlíkových atómov (C29 až C33) v lineárnych reťazcoch predstavujú estery a alkoholy, ktoré majú vo svojich uhlíkových reťazcoch párny počet atómov (C28 až C34). Prítomné sú tiež voľné kyseliny, voľné alkoholy, steroly, neutrálna živica a minerálne látky.
Pre túto látku nebola stanovená hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = prijateľná denná dávka). U látky nie sú známe žiadne vedľajšie ani nepriaznivé účinky na ľudské zdravie. Je neškodnou a bezpečnou látkou, ktorá môže byť použitá pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá.
V SR (celej EÚ) je používanie látky pre potraviny povolené. V USA je používanie látky tiež povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>