Kurzy ATAC

E901 - Včelí vosk

Kategória: Aditívum / Aditívum

E901 - Včelí vosk

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Včelí vosk je zmesou esterov mastných kyselín a mastných alkoholov, uhľovodíkov a voľných mastných kyselín. Obsahuje tiež menšie množstvo voľných mastných alkoholov. Používa sa ako ochranný film na ovocí, v žuvačkách alebo vo výrobkoch s príchuťou medu. Biely vosk je biela alebo žltkasto biela pevná látka, ktorá je v tenkej vrstve priesvitná a slabo charakteristicky vonia po mede. Žltý vosk je žltá alebo svetlo hnedá pevná látka, ktorá slabo charakteristicky vonia po mede.

Použitie

Slúži na vytvorenie lesklého povrchu napríklad u ovocia (citrusy, jablká, melóny a podobne), zeleniny, cukroviniek (lentilky a želé cukríky) alebo pri výrobkoch s čokoládovým povrchom. Nájdeme ho v sušenom ovocí, v orechových jadrách, pekárskych výrobkoch, v syroch a káve alebo žuvačkách, ďalej ho nájdeme vo výrobkoch s príchuťou medu. Výrobkom poskytuje lesklý vzhľad a zabraňuje stratám vody a vlhkosti - predlžuje ich trvanlivosť (hlavne pri ovocí a zelenine). Nájdeme ho aj v krémoch a ďalších kozmetických prípravkoch, kde rovnako ako pri ovocí ochraňuje šupku tak v ľudskom tele ochraňuje pokožku, pery a podobne.

Výroba

Včelí vosk je vosk z plástu včiel čeľade Apidae (napr. Apis mellifera L.). Z plástu sa získava po tom, čo z nich bol odstránený med. Pomocou horúcej vody, pary alebo slnečného tepla sa materiál plástu taví, roztavený produkt sa filtruje a odlievajú sa z neho tabuľky žltého včelieho vosku. Biely vosk sa zo žltého získava bielením vhodnými oxidačnými činidlami (napr. peroxidom vodíka, kyselinou sírovou) alebo pôsobením slnečného svetla.

Nežiaduce účinky

Pre túto látku nebola stanovená hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = prijateľná denná dávka). U látky nie sú známe žiadne vedľajšie ani nepriaznivé účinky na ľudské zdravie. Iba u alergikov alebo citlivých osôb môže vyvolať alergické reakcie, preto sa odporúča obozretnosť. Je neškodnou a bezpečnou látkou, ktorá akceptovaná aj alternatívnymi smermi vyraďujúca živočíšne produkty.

Doplňujúce informácie

Kód CAS: Biely včelí vosk: 8012-89-3. Žltý včelí vosk: 8006-40-4. V ČR (celej EÚ) je používanie včelieho vosku povolené. Rovnako je povolené v USA.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.