Kurzy ATAC

E650 - Octan zinočnatý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E650 - Octan zinočnatý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Bezfarebná kryštalická látka. Dráždi oči, škodlivá pri požití. Je to aromatizujúca látka.

Použitie

V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Octan zinočnatý zvýrazňuje horkú chuť kávy alebo grapefruitov. Používa sa tiež ako prísada v žuvačkách na osvieženie dychu a proti tvorbe zubného kameňa.

Výroba

Vyrába sa reakciou kyseliny octovej s kovovým zinkom alebo s uhličitanom zinočnatým.

Nežiaduce účinky

Látka je uvádzaná v malých dávkach ako bezpečná. Vo vyšších dávkach spôsobuje nevoľnosť a zvracanie. Navyše je zdrojom nevyhnutného zinku, ktorý je mimochodom používaný aj pri liečbe rakoviny. Nadbytok zinku môže spôsobovať chudokrvnosť, všeobecne má ale väčšina ľudí jeho nedostatok.

Doplňujúce informácie

V Českej republike (celej EÚ) sa octan zinočnatý smie používať ako prísada do žuvačiek. V USA je používanie povolené (GRAS látka).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.