Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Leucín je esenciálna aminokyselina sladkej chuti. Je prirodzenou zložkou rastlín a mikroorganizmov, kde je syntetizovaný pomocou mnohých enzýmov z kyseliny pyruvovej. Vyskytuje sa v oboch opticky aktívnych formách. Ako potravinárska prísada sa používa L-leucín. Aminokyselina leucín je najdôležitejšia bielkovina pre tvorbu svalovej hmoty.
V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Nachádza použitie ako prísada v umelom sladidle aspartámu.
Leucín sa vyrába z lepku, keratínu a kazeínu. Nachádza sa v mnohých živočíšnych aj rastlinných potravinách.
Látka je považovaná za bezpečnú.
Môže byť geneticky modifikovaný. V SR (celej EÚ) je použitie E641 v potravinách nepovolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>