Kurzy ATAC

E641 - Leucín

Kategória: Aditívum / Aditívum

E641 - Leucín

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Leucín je esenciálna aminokyselina sladkej chuti. Je prirodzenou zložkou rastlín a mikroorganizmov, kde je syntetizovaný pomocou mnohých enzýmov z kyseliny pyruvovej. Vyskytuje sa v oboch opticky aktívnych formách. Ako potravinárska prísada sa používa L-leucín. Aminokyselina leucín je najdôležitejšia bielkovina pre tvorbu svalovej hmoty.

Použitie

V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Nachádza použitie ako prísada v umelom sladidle aspartámu.

Výroba

Leucín sa vyrába z lepku, keratínu a kazeínu. Nachádza sa v mnohých živočíšnych aj rastlinných potravinách.

Nežiaduce účinky

Látka je považovaná za bezpečnú.

Doplňujúce informácie

Môže byť geneticky modifikovaný. V SR (celej EÚ) je použitie E641 v potravinách nepovolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.