Kurzy ATAC

E640 - Glycín

Kategória: Aditívum / Aditívum

E640 - Glycín

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Glycín je najjednoduchšia aminokyselina. V prírode sa nachádza v mnohých rastlinných aj živočíšnych bielkovinách. Najviac je obsiahnutý v kolagéne a elastíne. Glycín je neesenciálna aminokyselina, vzhľadom biela kryštalická látka. Má sladkú chuť.

Použitie

V potravinárskom priemysle má glycín široké využitie: používa sa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Pre svoju sladkú chuť je glycín používaný na maskovanie pachuti sacharínu a aspartámu. Využíva sa aj pre svoje želírovacie schopnosti. Používa sa pri zdobení cukroviniek av čokoláde a ako prísada v alkoholických nápojoch. Je to antioxidant s využitím ako prísada proti žltnutiu tukov a olejov. Spolu s kyselinou askorbovou urýchľuje glycín údenia bez použitia dusitanov. Glycín obsahujú aj proteínové nápoje a doplnky stravy. Ako pufer pôsobí proti prekysleniu žalúdka. Je známy aj ako prímes do krmív pre domáce a hospodárske zvieratá.

Výroba

Glycín sa vyrába z cukrovej trstiny alebo zo želatíny. Môže sa vyrábať aj synteticky - na technické a priemyselné účely.

Nežiaduce účinky

Nežiaduce účinky glycínu ako potravinové prísady nie sú známe. Niektoré zdroje uvádzajú miernu toxicitu pri požití vysokých dávok, prejavujúce sa ako vyčerpanie organizmu. Glycín je inhibičný neuroprenášač v centrálnej nervovej sústave: vysoké dávky podávané dlhodobo pokusným zvieratám viedli k smrti poškodením nervovej sústavy.

Doplňujúce informácie

V Českej republike (celej EÚ) sa glycín smie používať v nevyhnutnom množstve vo všetkých potravinách s výnimkou detskej výživy. V USA je používanie tejto látky povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.