Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Glycín je najjednoduchšia aminokyselina. V prírode sa nachádza v mnohých rastlinných aj živočíšnych bielkovinách. Najviac je obsiahnutý v kolagéne a elastíne. Glycín je neesenciálna aminokyselina, vzhľadom biela kryštalická látka. Má sladkú chuť.
V potravinárskom priemysle má glycín široké využitie: používa sa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Pre svoju sladkú chuť je glycín používaný na maskovanie pachuti sacharínu a aspartámu. Využíva sa aj pre svoje želírovacie schopnosti. Používa sa pri zdobení cukroviniek av čokoláde a ako prísada v alkoholických nápojoch. Je to antioxidant s využitím ako prísada proti žltnutiu tukov a olejov. Spolu s kyselinou askorbovou urýchľuje glycín údenia bez použitia dusitanov. Glycín obsahujú aj proteínové nápoje a doplnky stravy. Ako pufer pôsobí proti prekysleniu žalúdka. Je známy aj ako prímes do krmív pre domáce a hospodárske zvieratá.
Glycín sa vyrába z cukrovej trstiny alebo zo želatíny. Môže sa vyrábať aj synteticky - na technické a priemyselné účely.
Nežiaduce účinky glycínu ako potravinové prísady nie sú známe. Niektoré zdroje uvádzajú miernu toxicitu pri požití vysokých dávok, prejavujúce sa ako vyčerpanie organizmu. Glycín je inhibičný neuroprenášač v centrálnej nervovej sústave: vysoké dávky podávané dlhodobo pokusným zvieratám viedli k smrti poškodením nervovej sústavy.
V Českej republike (celej EÚ) sa glycín smie používať v nevyhnutnom množstve vo všetkých potravinách s výnimkou detskej výživy. V USA je používanie tejto látky povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>