Kurzy ATAC

E637 - Etylmaltol

Kategória: Aditívum / Aditívum

E637 - Etylmaltol

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Biely kryštalický prášok s ovocnou sladkou vôňou. Má niekoľkonásobne účinnejšiu arómu ako maltol.

Použitie

Používa sa vo víne a likéroch, cukrovinkách a pečive ako umelá aromatická prísada, zvýrazňujúca čokoládovú a ovocnú arómu.

Výroba

Etylmaltol vzniká pri pečení chleba. V prírode sa táto zlúčenina nenachádza. Vyrába sa synteticky z antibiotika Streptomycínu.

Nežiaduce účinky

Pokusy na zvieratách preukázali, že etylmaltol nemá také škodlivé účinky ako maltol. Boli zistené zažívacie ťažkosti a zmnoženie kostných buniek (hyperplázia).

Doplňujúce informácie

V Českej republike (celej EÚ) sa etylmaltol nesmie používať. V USA je používanie tejto látky povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.