Kurzy ATAC

E636 - Maltol

Kategória: Aditívum / Aditívum

E636 - Maltol

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Biely kryštalický prášok s karamelovo ovocnou vôňou cukrovej vaty. Je rozpustný v horúcej vode. Nachádza sa v kôre mladých smrekovcov, v semenách a ihličej borovice, v čakanke, v dechtoch izolovaných z dreva, v praženom slade. Názov tejto organickej zlúčeniny je odvodený od sladu.

Použitie

Používa sa v alkoholických nápojoch, zmrzlinách, cukrovinkách, pečive a sušienkach, želatínových cukrovinkách, žuvačkách a želé ako umelá aromatická prísada kávová, čokoládová, vanilková, oriešková, javorová a ovocná. Dodáva chlebu a pečivu čerstvú vôňu ako „práve upečeného“. Má schopnosť potlačiť horkastú chuť umelých sladidiel.

Výroba

Maltol vzniká pri pečení chleba, pri pražení kávových a kakaových bôbov. Maltol sa vyrába synteticky.

Nežiaduce účinky

Štúdie na zvieratách nepreukázali toxické, rakovinotvorné či iné nežiaduce účinky. Pri styku s látkou vo vyšších koncentráciách však môže dráždiť oči, pokožku, môže spôsobiť poruchy krvi, zažívacieho ústrojenstva, obličiek alebo močového mechúra.

Doplňujúce informácie

V Českej republike (celej EÚ) sa maltol nesmie používať. V USA je používanie tejto látky povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.