Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Biely kryštalický prášok s karamelovo ovocnou vôňou cukrovej vaty. Je rozpustný v horúcej vode. Nachádza sa v kôre mladých smrekovcov, v semenách a ihličej borovice, v čakanke, v dechtoch izolovaných z dreva, v praženom slade. Názov tejto organickej zlúčeniny je odvodený od sladu.
Používa sa v alkoholických nápojoch, zmrzlinách, cukrovinkách, pečive a sušienkach, želatínových cukrovinkách, žuvačkách a želé ako umelá aromatická prísada kávová, čokoládová, vanilková, oriešková, javorová a ovocná. Dodáva chlebu a pečivu čerstvú vôňu ako „práve upečeného“. Má schopnosť potlačiť horkastú chuť umelých sladidiel.
Maltol vzniká pri pečení chleba, pri pražení kávových a kakaových bôbov. Maltol sa vyrába synteticky.
Štúdie na zvieratách nepreukázali toxické, rakovinotvorné či iné nežiaduce účinky. Pri styku s látkou vo vyšších koncentráciách však môže dráždiť oči, pokožku, môže spôsobiť poruchy krvi, zažívacieho ústrojenstva, obličiek alebo močového mechúra.
V Českej republike (celej EÚ) sa maltol nesmie používať. V USA je používanie tejto látky povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>