Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Vyskytuje sa prirodzene vo všetkých tkanivách. Je to zmes disodnej soli inosin-5'-monofosfátu a disodnej soli guanozín-5'-monofosfátu, teda zmes prísad E 631 a E 627.
V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu, najmä v chrumkach a vyprážaných zemiačikoch, instantných potravinách s rezancami, v koláčoch, plnených mäsom, zeleninou alebo ovocím, výrobkoch rýchleho občerstvenia. Znásobuje chuťový účinok glutamanu sodného a veľmi často sa pridáva tam, kde sú glutamany už prirodzene obsiahnuté (mäsový extrakt).
Zdrojom na výrobu disodných nukleotidov sú oleje a tuky, rybie sušené mäso.
Môže spôsobiť astmu, hyperaktivitu, vyrážku na pokožke do 30 hodín po jedle, obsahujúcom túto prísadu. Ďalej opuchy pier, hrdla a jazyka, anafylaktický šok. Prísada je nevhodná pre deti. Ľudia s oslabeným organizmom, ľudia trpiaci akýmkoľvek chronickým ochorením (astma), ľudia so sklonom k dne a urologickým problémom a ľudia s neznášanlivosťou k aspirínu (kyseline acetylsalicylovej), by sa mali tejto potravinovej prísade vyhýbať.
V Českej republike (celé EÚ) sa môžu používať v obmedzenom množstve v potravinách všeobecne, s výnimkou nealkoholických nápojov. V koreniacich zmesiach sa môžu používať neobmedzene. V USA je používanie tejto látky povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>