Kurzy ATAC

E634 - Vápenaté ribonukleotidy

Kategória: Aditívum / Aditívum

E634 - Vápenaté ribonukleotidy

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Vyskytuje sa prirodzene vo všetkých tkanivách. Je to zmes vápenatej soli inosin-5'-monofosfátu a vápenatej soli guanozín-5'-monofosfátu. Biela kryštalická látka alebo prášok bez vône, charakteristickej chuti.

Použitie

V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu, najmä v chrumkach a vyprážaných zemiačikoch, instantných potravinách s rezancami, v koláčoch, plnených mäsom, zeleninou alebo ovocím.

Výroba

Zdrojom na výrobu vápenatých nukleotidov sú živočíšne oleje a tuky.

Nežiaduce účinky

Môže spôsobiť astmu, hyperaktivitu, vyrážku na pokožke do 30 hodín po jedle, obsahujúcom túto prísadu. Ďalej opuchy pier, hrdla a jazyka, anafylaktický šok. Prísada je nevhodná pre deti. Ľudia s oslabeným organizmom, ľudia trpiaci akýmkoľvek chronickým ochorením, ľudia so sklonom k dne by sa mali tejto potravinovej prísade vyhýbať.

Doplňujúce informácie

V Českej republike (celej EÚ) sa smú používať v obmedzenom množstve v potravinách všeobecne, s výnimkou nealkoholických nápojov. V koreniacich zmesiach sa môžu používať neobmedzene. V USA je používanie tejto látky zakázané.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.