Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Disodná soľ kyseliny inosinovej, bezfarebný alebo biely kryštalický prášok bez vône, s charakteristickou chuťou.
V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Pretože je pomerne drahá, dáva sa do zmesi najmä s lacným glutamanom sodným alebo kyselinou glutamovou. Dokáže upraviť ako slané, tak sladké chuti a ich kombinácie. Navyše potláča nežiaduce chuti. veľmi často sa pridáva tam, kde sú glutamany už prirodzene obsiahnuté (mäsový extrakt). Býva zložkou koreniacich zmesí, instantných polievok, omáčok, mäsových výrobkov a údenín, konzervovaných potravín. Je súčasťou aróm (snacky, vyprážané zemiačiky).
Inosinan sodný sa vyrába z mäsa jatočných zvierat alebo z rýb, najmä sardiniek. Môže byť rastlinného pôvodu, vyrábaný zo škrobu tapioky.
U tejto látky neboli jednoznačne preukázané nežiaduce účinky, avšak u citlivých osôb môže spôsobovať jej nízku znášanlivosť. Inosinany môžu zvyšovať koncentráciu kyseliny močovej v tkanivách, krvnej plazme a moči. Ľudia náchylní k problémom s obličkami, močovým ústrojenstvom alebo s dnou by sa preto mali týmto prísadám vyhýbať. Prísada je tiež nevhodná pre astmatikov. Inosinan sodný môže spôsobiť alergické reakcie a byť skrytým zdrojom glutamanov. Prísada je nevhodná pre deti.
V Českej republike (celej EÚ) sa inosinan sodný smie používať v obmedzenom množstve v potravinách všeobecne s výnimkou nealkoholických nápojov. V koreniacich zmesiach sa smie používať neobmedzene. V USA je používanie tejto prísady povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>