Kurzy ATAC

E630 - Kyselina inosinová

Kategória: Aditívum / Aditívum

E630 - Kyselina inosinová

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Kyselina inosinová, bezfarebný alebo biely kryštalický prášok bez vône, s charakteristickou chuťou. Je prirodzenou súčasťou mäsa morských kôrovcov a mnohých zvierat.

Použitie

V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Pridáva sa do zmesi najmä so svojimi soľami as glutamanom sodným alebo kyselinou glutamovou. Veľmi často sa pridáva tam, kde sú glutamany už prirodzene obsiahnuté (mäsový extrakt). Dokáže upraviť ako slané, tak sladké chuti a ich kombinácie. Navyše potláča nežiaduce chuti. Býva zložkou koreniacich zmesí, instantných polievok, omáčok, mäsových výrobkov a údenín, konzervovaných potravín. Je súčasťou aróm (snacky, vyprážané zemiačiky).

Výroba

Kyselina inosinová sa vyrába z mäsa jatočných zvierat alebo zo sušených rýb, najmä sardiniek.

Nežiaduce účinky

U tejto látky neboli jednoznačne preukázané nežiaduce účinky, avšak u citlivých osôb môže spôsobovať jej nízku znášanlivosť. Kyselina inosinová a jej soli inosinany môžu zvyšovať koncentráciu kyseliny močovej v tkanivách, krvnej plazme a moči. Ľudia náchylní k problémom s obličkami, močovým ústrojenstvom alebo s dnou by sa preto mali týmto prísadám vyhýbať. Prísada je tiež nevhodná pre astmatikov. Kyselina inosinová môže spôsobiť alergické reakcie a byť skrytým zdrojom glutamanov. Prísada je nevhodná pre deti.

Doplňujúce informácie

V Českej republike (celej EÚ) sa kyselina inosinová smie používať v obmedzenom množstve v potravinách všeobecne s výnimkou nealkoholických nápojov. V koreniacich zmesiach sa smie používať neobmedzene. V USA je používanie tejto prísady povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.