Kurzy ATAC

E629 - Guanylan vápenatý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E629 - Guanylan vápenatý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Vápenatá soľ kyseliny guanylovej, nukleovej kyseliny RNA, hojne rozšírenej v prírode ako súčasť rastlinných aj živočíšnych buniek. Má podobné vlastnosti ako E628 Guanylan draselný

Použitie

V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Pretože je pomerne drahá, dáva sa do zmesi najmä s lacným glutamanom sodným alebo kyselinou glutamovou. Používa sa však oveľa menej ako guanylan sodný. Býva zložkou koreniacich zmesí, instantných polievok, omáčok, mäsových výrobkov a údenín, konzervovaných potravín (zeleniny). Je súčasťou aróm (snacky, vyprážané zemiačiky).

Výroba

Guanylan vápenatý sa vyrába zo sušených rýb alebo z morských rastlín.

Nežiaduce účinky

Ľudia s precitlivenosťou na aspirín (kyselinu acetylsalicylovú) by sa mali tejto prísade vyhnúť. Guanylány môžu zvyšovať koncentráciu kyseliny močovej v tkanivách, krvnej plazme a moči. Ľudia náchylní k problémom s obličkami, močovým ústrojenstvom alebo s dnou by sa preto mali týmto prísadám vyhýbať. Prísada je tiež nevhodná pre astmatikov. Guanylan vápenatý môže spôsobiť alergické reakcie a byť skrytým zdrojom glutamanov.

Doplňujúce informácie

V Českej republike (celej EÚ) sa guanylan vápenatý smie používať v obmedzenom množstve v potravinách s výnimkou nealkoholických nápojov. V koreniacich zmesiach sa smie používať neobmedzene. V USA je používanie tejto prísady zakázané.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.