Kurzy ATAC

E627 - Guanylan sodný

Kategória: Aditívum / Aditívum

E627 - Guanylan sodný

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Disodná soľ kyseliny guanylovej, nukleovej kyseliny RNA, hojne rozšírenej v prírode ako súčasť rastlinných aj živočíšnych buniek..

Použitie

V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Pretože je pomerne drahá, dáva sa do zmesi najmä s lacným glutamanom sodným alebo kyselinou glutamovou. Pôsobí výraznejšie ako glutaman sodný a dokáže upraviť ako slané, tak sladké chuti a ich kombinácie. Navyše potláča nežiaduce chuti. Býva zložkou koreniacich zmesí, instantných polievok, omáčok, mäsových výrobkov a údenín, konzervovaných potravín. Je súčasťou aróm (snacky, vyprážané zemiačiky).

Výroba

Guanylan sodný sa vyrába z niektorých druhov húb, zo sušených rýb alebo z morských rastlín.

Nežiaduce účinky

Ľudia s precitlivenosťou na aspirín (kyselinu acetylsalicylovú) by sa mali tejto prísade vyhnúť. Guanylány môžu zvyšovať koncentráciu kyseliny močovej v tkanivách, krvnej plazme a moči. Ľudia náchylní k problémom s obličkami, močovým ústrojenstvom alebo s dnou by sa preto mali týmto prísadám vyhýbať. Prísada je tiež nevhodná pre astmatikov. Guanylan sodný môže spôsobiť alergické reakcie a byť skrytým zdrojom glutamanov.

Doplňujúce informácie

V Českej republike (celej EÚ) sa guanylan sodný smie používať v obmedzenom množstve v potravinách s výnimkou nealkoholických nápojov. V koreniacich zmesiach sa smie používať neobmedzene. V USA je používanie tejto prísady povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.