Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Disodná soľ kyseliny guanylovej, nukleovej kyseliny RNA, hojne rozšírenej v prírode ako súčasť rastlinných aj živočíšnych buniek..
V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Pretože je pomerne drahá, dáva sa do zmesi najmä s lacným glutamanom sodným alebo kyselinou glutamovou. Pôsobí výraznejšie ako glutaman sodný a dokáže upraviť ako slané, tak sladké chuti a ich kombinácie. Navyše potláča nežiaduce chuti. Býva zložkou koreniacich zmesí, instantných polievok, omáčok, mäsových výrobkov a údenín, konzervovaných potravín. Je súčasťou aróm (snacky, vyprážané zemiačiky).
Guanylan sodný sa vyrába z niektorých druhov húb, zo sušených rýb alebo z morských rastlín.
Ľudia s precitlivenosťou na aspirín (kyselinu acetylsalicylovú) by sa mali tejto prísade vyhnúť. Guanylány môžu zvyšovať koncentráciu kyseliny močovej v tkanivách, krvnej plazme a moči. Ľudia náchylní k problémom s obličkami, močovým ústrojenstvom alebo s dnou by sa preto mali týmto prísadám vyhýbať. Prísada je tiež nevhodná pre astmatikov. Guanylan sodný môže spôsobiť alergické reakcie a byť skrytým zdrojom glutamanov.
V Českej republike (celej EÚ) sa guanylan sodný smie používať v obmedzenom množstve v potravinách s výnimkou nealkoholických nápojov. V koreniacich zmesiach sa smie používať neobmedzene. V USA je používanie tejto prísady povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>