Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Kyselina guanylová je súčasťou nukleovej kyseliny RNA. Je známa tiež pod názvom guanozín monofosfát, alebo GMP.
Kyselina guanylová sa vyrába zo sušených rýb alebo sušených morských rastlín.
V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu, najmä spoločne s jej soľami guanylany. Pretože je pomerne drahá, dáva sa do zmesi najmä s lacným glutamanom sodným alebo kyselinou glutamovou. Býva zložkou koreniacich zmesí, instantných polievok, mäsových výrobkov, konzervovaných potravín. Je súčasťou aróm.
Kyselina guanylová a jej soli guanylany môžu zvyšovať koncentráciu kyseliny močovej v tkanivách, krvnej plazme a moči. Ľudia náchylní k problémom s obličkami, močovým ústrojenstvom alebo s dnou by sa mali týmto prísadám vyhýbať.
V Českej republike sa kyselina guanylová smie používať v obmedzenom množstve v potravinách s výnimkou nealkoholických nápojov. V USA je používanie tejto látky zakázané.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>