Kurzy ATAC

E626 - Kyselina guanylová

Kategória: Aditívum / Aditívum

E626 - Kyselina guanylová

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Kyselina guanylová je súčasťou nukleovej kyseliny RNA. Je známa tiež pod názvom guanozín monofosfát, alebo GMP.

Výroba

Kyselina guanylová sa vyrába zo sušených rýb alebo sušených morských rastlín.

Použitie

V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu, najmä spoločne s jej soľami guanylany. Pretože je pomerne drahá, dáva sa do zmesi najmä s lacným glutamanom sodným alebo kyselinou glutamovou. Býva zložkou koreniacich zmesí, instantných polievok, mäsových výrobkov, konzervovaných potravín. Je súčasťou aróm.

Nežiaduce účinky

Kyselina guanylová a jej soli guanylany môžu zvyšovať koncentráciu kyseliny močovej v tkanivách, krvnej plazme a moči. Ľudia náchylní k problémom s obličkami, močovým ústrojenstvom alebo s dnou by sa mali týmto prísadám vyhýbať.

Doplňujúce informácie

V Českej republike sa kyselina guanylová smie používať v obmedzenom množstve v potravinách s výnimkou nealkoholických nápojov. V USA je používanie tejto látky zakázané.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.