Kurzy ATAC

E585 - Mliečnan železnatý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E585 - Mliečnan železnatý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Ide o železnatú soľ kyseliny mliečnej, používa sa ako zdroj železa alebo látka pomáhajúca upravovať farebnosť. Nie sú známe žiadne jej nežiaduce vlastnosti.

Použitie

Používa ich ako stabilizátor farby pri čiernych olív, alebo v detskej výžive. Vo svojej prirodzenej podobe sa vyskytuje vo víne alebo mede. Môže byť použitý pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá.

Výroba

Vyrába sa z kyseliny mliečnej jej neutralizáciou. Vznikajú zelenobiele kryštáliky alebo ľahký zelený prášok slabej charakteristickej vône.

Nežiaduce účinky

Pre túto látku bola stanovená hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = prijateľná denná dávka) na hodnotu až 0,8 mg/kg telesnej váhy. U látky nie sú známe žiadne vedľajšie ani nepriaznivé účinky na ľudské zdravie. Je neškodnou a bezpečnou látkou. Aj keď názov odkazuje na mlieko, je vhodný aj pre ľudí s alergiou na mlieko alebo laktózu. Podobne ako u kyseliny mliečnej sa aj Mliečnan železnatý vyskytuje vo forme D, ktorá nie je vhodná pre deti, pretože môže spôsobiť hnačky alebo zvracanie.

Doplňujúce informácie

V ČR (celej EÚ) je jeho používanie povolené v čiernych olivách. V USA ide o látku povolenú.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.