Kurzy ATAC

E579 - Glukonan železnatý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E579 - Glukonan železnatý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Jedná sa o železnatú soľ kyseliny glukónovej, používa sa ako antioxidant alebo látka pomáhajúca upravovať farebnosť. Jedná sa o svetlo zelenožltý až žltkasto - šedý prášok alebo granule, môže slabo voňať po pálenom cukre. Nie sú známe žiadne nežiaduce vlastnosti.

Použitie

Používa ich ako stabilizátor farby u čiernych olív, konzervovaných fazule, hrášku. Nájdeme ho aj v ovocných šťavách alebo v instantných potravinách alebo potravinových doplnkoch. Vo svojej prirodzenej podobe sa vyskytuje vo víne alebo mede. Môže byť použitý pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá.

Výroba

Vyrába sa z kyseliny glukónovej jej neutralizáciou.

Nežiaduce účinky

Pre túto látku bola stanovená hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = prijateľná denná dávka) na hodnotu až 0,8 mg/kg telesnej váhy. U látky nie sú známe žiadne vedľajšie ani nepriaznivé účinky na ľudské zdravie. Je neškodnou a bezpečnou látkou, ak by došlo k príjmu viac ako 200 gramov kyseliny glukónovej, účinkovala by ako preháňadlo.

Doplňujúce informácie

V ČR (celej EÚ) je jeho používanie povolené v čiernych olivách. V USA ide o látku povolenú.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.