Kurzy ATAC

E576 - Glukonan sodný

Kategória: Aditívum / Aditívum

E576 - Glukonan sodný

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Jedná sa o sodnú soľ kyseliny glukónovej, používa sa prevažne ako antioxidant. Nie sú známe žiadne nežiaduce vlastnosti. Jedná sa o príjemne voňajúcu hmotu, ktorá má zrnitý až jemný kryštalický charakter. Farba je biela až svetlo hnedá.

Použitie

Používa sa ako antioxidant – zabraňuje reakcii prítomných kovov (železa alebo medi) s ďalšími látkami – predchádzajú zmene farby, textúry, zrazeniny a žltnutiu. Vo svojej prirodzenej podobe sa vyskytuje vo víne alebo mede. Môže byť použitý pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá.

Výroba

Vyrába sa z kyseliny glukónovej jej neutralizáciou sodnou zásadou.

Nežiaduce účinky

Pre túto látku bola stanovená hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = prijateľná denná dávka) na hodnotu až 50mg/kg telesnej váhy. U látky nie sú známe žiadne vedľajšie ani nepriaznivé účinky na ľudské zdravie. Je neškodnou a bezpečnou látkou, ak by došlo k príjmu viac ako 200 gramov kyseliny glukónovej, účinkovala by ako preháňadlo.

Doplňujúce informácie

V SR (celej EÚ) je jeho používanie povolené v nevyhnutnom množstve ku všetkým potravinám mimo výnimky danej zákonom (napríklad detská výživa). V USA sa jedná o látku povolenú, naopak je to v Austrálii.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.