Kurzy ATAC

E575 - Glukonolaktón

Kategória: Aditívum / Aditívum

E575 - Glukonolaktón

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Látka, ktorá sa používa ako antioxidant (viaže niektoré kovy, zabraňuje zriedeniu horčíka a vápnika, bráni rastu niektorým mikroorganizmom. Nie sú známe žiadne nežiaduce vlastnosti.

Použitie

Používa sa ako okysľujúca látka, antioxidant zvyšujúci účinnosť ďalších antioxidantov. Nájdeme ho v nápojoch (napríklad sirupoch, vo víne kde zabraňuje vzniku zákalov), v zmesiach na výrobu sladkých ciest, kde funguje ako kypriaca látka. Nájdeme ho aj v salámach, jogurtoch, tofu. Ďalej môže slúžiť ako kyslá zložka sypkých zmesí na výrobu dezertov a nápojov. Vo svojej prirodzenej podobe sa vyskytuje vo víne alebo mede. Môže byť použitý pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá.

Výroba

Ide o látku vznikajúcu v kyslom prostredí z kyseliny glukónovej (E574) – veľmi často je obsiahnutá v potravinách prírodnou cestou – vzniká premenou cukrov.

Nežiaduce účinky

Pre túto látku bola stanovená hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = prijateľná denná dávka) na hodnotu až 50 mg/kg telesnej váhy. U látky nie sú známe žiadne vedľajšie ani nepriaznivé účinky na ľudské zdravie. Je neškodnou a bezpečnou látkou, ak by došlo k príjmu viac ako 200 gramov kyseliny glukónovej, účinkovala by ako preháňadlo.

Doplňujúce informácie

V SR (celej EÚ) je jeho používanie povolené v nevyhnutnom množstve ku všetkým potravinám mimo výnimky danej zákonom (detská výživa). V USA ide o látku povolenú.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.