Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Látka, ktorá sa používa ako antioxidant (viaže niektoré kovy, zabraňuje zriedeniu horčíka a vápnika, bráni rastu niektorým mikroorganizmom. Nie sú známe žiadne nežiaduce vlastnosti.
Používa sa ako okysľujúca látka, antioxidant zvyšujúci účinnosť ďalších antioxidantov. Nájdeme ho v nápojoch (napríklad sirupoch, vo víne kde zabraňuje vzniku zákalov), v zmesiach na výrobu sladkých ciest, kde funguje ako kypriaca látka. Nájdeme ho aj v salámach, jogurtoch, tofu. Ďalej môže slúžiť ako kyslá zložka sypkých zmesí na výrobu dezertov a nápojov. Vo svojej prirodzenej podobe sa vyskytuje vo víne alebo mede. Môže byť použitý pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá.
Ide o látku vznikajúcu v kyslom prostredí z kyseliny glukónovej (E574) – veľmi často je obsiahnutá v potravinách prírodnou cestou – vzniká premenou cukrov.
Pre túto látku bola stanovená hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = prijateľná denná dávka) na hodnotu až 50 mg/kg telesnej váhy. U látky nie sú známe žiadne vedľajšie ani nepriaznivé účinky na ľudské zdravie. Je neškodnou a bezpečnou látkou, ak by došlo k príjmu viac ako 200 gramov kyseliny glukónovej, účinkovala by ako preháňadlo.
V SR (celej EÚ) je jeho používanie povolené v nevyhnutnom množstve ku všetkým potravinám mimo výnimky danej zákonom (detská výživa). V USA ide o látku povolenú.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>