Kurzy ATAC

E574 - Kyselina glukónová

Kategória: Aditívum / Aditívum

E574 - Kyselina glukónová

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Jedná sa o cukrovú kyselinu - veľmi často je obsiahnutá v potravinách prírodnou cestou - vzniká premenou cukrov. Nie sú známe žiadne nežiaduce vlastnosti. Jedná sa o biele kryštáliky alebo kryštalický prášok sladkej chuti s mierne kyslou pachuťou, väčšinou bez výraznejšej arómy.

Použitie

Používa sa ako okysľujúca látka, antioxidant zvyšujúci účinnosť ďalších antioxidantov. Nájdeme ho v nápojoch (napríklad sirupoch, vo víne kde zabraňuje vzniku zákalov). Nájdeme ho v zmesiach na výrobu sladkých ciest, kde funguje ako kypriaca látka. Ďalej môže slúžiť ako kyslá zložka sypkých zmesí na výrobu dezertov a nápojov. Vo svojej prirodzenej podobe sa vyskytuje vo víne alebo mede. Môže byť použitý pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá.

Výroba

Vzniká prirodzenou cestou – kvasením tzv. fermentáciou cukru dextróza.

Nežiaduce účinky

Pre túto látku nebola stanovená hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = prijateľná denná dávka). U látky nie sú známe žiadne vedľajšie ani nepriaznivé účinky na ľudské zdravie. Je neškodnou a bezpečnou látkou, ak by došlo k príjmu viac ako 200 gramov kyseliny glukónovej, účinkovala by ako preháňadlo.

Doplňujúce informácie

V SR (celej EÚ) je jeho používanie povolené v nevyhnutnom množstve ku všetkým potravinám mimo výnimky danej zákonom (detská výživa). V USA ide o látku povolenú.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.