Kurzy ATAC

E570 - Mastné kyseliny

Kategória: Aditívum / Aditívum

E570 - Mastné kyseliny

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Mastné kyseliny predstavujú zmes organických kyselín, vyskytujú sa viazané v tukoch a získavajú sa z rastlinných a živočíšnych tukov. Jedná sa o tvrdú bielu alebo žltkastú, lesklú kryštalickú látku poprípade biely až žltkastý prášok. Má slabú vôňu a chuťou pripomína loj, dobre sa ropúšťou vo vode. Nie sú známe žiadne nežiaduce vlastnosti.

Použitie

Používa sa ako maslová príchuť, nájdeme ju vo vanilkovej esencii, žuvačkách ako zvlhčujúca látka. Ďalej znižuje penivosť a funguje ako lubrikant. Hoci kyselina a stearany sú komerčne získané z rastlinných zdrojov, nemožno vylúčiť používanie živočíšnych tukov (vrátane bravčového a hovädzieho mäsa). Iba výrobca môže poskytnúť informácie o pôvode (avšak na obale sa bežne neuvádza). Preto sa neodporúča na konzumáciu pre soby, ktorým jej viera alebo presvedčenie nedovoľuje jesť zvieracie produkty (napríklad pre vegánov, vegetariánov, moslimov, židov, Hindov a podobne) však konečné rozhodnutie záleží na konkrétnej osobe.

Výroba

Priemyselne sa väčšinou vyrába z bavlníkového oleja, ale je možné získavať stearín aj z iných rastlinných poprípade živočíšnych tukov.

Nežiaduce účinky

Pre túto látku nebola stanovená hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = prijateľná denná dávka). U látky nie sú známe žiadne vedľajšie ani nepriaznivé účinky na ľudské zdravie.

Doplňujúce informácie

Kód CAS: neuvedené – jedná sa o zmes kyselín. V SR (celej EÚ) je jeho používanie povolené v nevyhnutnom množstve ku všetkým potravinám mimo výnimky danej zákonom (detská výživa). V USA ide o látku povolenú.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.