Kurzy ATAC

E559 - Kremičitan hlinitý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E559 - Kremičitan hlinitý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Bežne sa vyskytuje v prírode, používa sa ako protispekavá látka, číriaca látka pri nápojoch alebo ako antacidum vo farmácii. Považuje sa za bezpečnú látku.

Použitie

Používa sa ako protispekavá látka a nosič vôňu. Nájdeme ho v instantnej káve, sušenom mlieku. Výrazne sa používa v kozmetike. Môže byť použitý pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá.

Výroba

Získava sa z prírodných zdrojov - ílov. Vznikajú napríklad zvetrávaním živcov. Plávaním sa zbavuje nečistôt a potom sa suší na belavý prášok, ktorý je bez chuti aj zápachu.

Nežiaduce účinky

Pre túto látku nebola stanovená hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = prijateľná denná dávka). U látky nie sú známe žiadne vedľajšie ani nepriaznivé účinky na ľudské zdravie. Hliník niekedy býva spájaný s Alzheimerovou chorobou, ale u potravín zatiaľ nebol určený presný ortieľ, či chorobu hliník v potravinách spôsobuje alebo nie. V každom prípade sa neodporúča olizovať alebo zoškrabávať zvyšky potravín z hliníkových uzáverov (napríklad pri jogurtoch).

Doplňujúce informácie

V SR (celej EÚ) je povolené používanie látky ako prídavnej látky k vybraným potravinám. V USA je používanie látky povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.