Kurzy ATAC

E556 - Hlinitokremičitan vápenatý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E556 - Hlinitokremičitan vápenatý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Nájdeme ho v širokej škále produktov, kde zabraňuje tomu, aby sa výrobok spekal a stal sa nepoužiteľným, môže nosiť aj arómu. Považuje sa za bezpečnú látku.

Použitie

Používa sa v kypriacom prášku, sušených smotanách do kávy a podobných sypkých náhradkách mlieka a smotany, ďalej ho nájdeme v kakau, strúhanom syre, sušenej zelenine, v sypkom korení, rôznych sypkých zmesiach. Tu všade absorbuje vodu a bráni zvlhnutiu výrobku. Smie sa používať ako protispekavá látka pri suchých práškovitých výrobkoch (cukor, korenie, jedlá soľ, náhradky soli), pri tabletovaných potravinách, plátkových tvrdých a tavených syroch. Môže byť použitý pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá.

Výroba

Získava sa z prírodných zdrojov alebo z kremičitého piesku a hydroxidy vápenatého a hliníka za vysokých teplôt. Vzniká jemný biely polietavý prášok.

Nežiaduce účinky

Pre túto látku nebola stanovená hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = prijateľná denná dávka). U látky nie sú známe žiadne vedľajšie ani nepriaznivé účinky na ľudské zdravie. Hliník niekedy býva spájaný s Alzheimerovou chorobou, ale u potravín zatiaľ nebol určený presný ortieľ, či chorobu hliník v potravinách spôsobuje alebo nie. V každom prípade sa neodporúča olizovať alebo zoškrabávať zvyšky potravín z hliníkových uzáverov (napríklad pri jogurtoch).

Doplňujúce informácie

V SR (celej EÚ) je používanie rovnaké ako E554. V USA je používanie látky povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.