Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Nájdeme ho v širokej škále produktov, kde zabraňuje tomu, aby sa výrobok spekal a stal sa nepoužiteľným, môže nosiť aj arómu. Považuje sa za bezpečnú látku.
Používa sa v kypriacom prášku, sušených smotanách do kávy a podobných sypkých náhradkách mlieka a smotany, ďalej ho nájdeme v kakau, strúhanom syre, sušenej zelenine, v sypkom korení, rôznych sypkých zmesiach. Tu všade absorbuje vodu a bráni zvlhnutiu výrobku. Smie sa používať ako protispekavá látka pri suchých práškovitých výrobkoch (cukor, korenie, jedlá soľ, náhradky soli), pri tabletovaných potravinách, plátkových tvrdých a tavených syroch. Môže byť použitý pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá.
Získava sa z prírodných zdrojov alebo z kremičitého piesku a hydroxidy vápenatého a hliníka za vysokých teplôt. Vzniká jemný biely polietavý prášok.
Pre túto látku nebola stanovená hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = prijateľná denná dávka). U látky nie sú známe žiadne vedľajšie ani nepriaznivé účinky na ľudské zdravie. Hliník niekedy býva spájaný s Alzheimerovou chorobou, ale u potravín zatiaľ nebol určený presný ortieľ, či chorobu hliník v potravinách spôsobuje alebo nie. V každom prípade sa neodporúča olizovať alebo zoškrabávať zvyšky potravín z hliníkových uzáverov (napríklad pri jogurtoch).
V SR (celej EÚ) je používanie rovnaké ako E554. V USA je používanie látky povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.