Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Prírodná forma kremičitanu horečnatého tvorí veľmi jemný biely prášok, bez chuti a zápachu. Z prírodných nálezísk môže byť kontaminovaný napríklad azbestom, používa sa hlavne ako protispekavá látka a taktiež má svoje využitie v kozmetike.
Používa sa ako poťahová látka, látka upravujúca povrchy tabletiek, slúži ako lubrikant alebo protispekavá látka. Talek sa môže používať ako protispekavá látka u potravín ako ryža, suché práškovité potraviny (korenie, cukry, sole, náhrady solí a podobne), tiež ich možno použiť pre tabletované potraviny, plátkové syry, žuvačky. Na ošetrenie povrchu sa používa u mäsa a cukroviniek zo želé. Nájdeme ho aj v čokoládách, pekárskych a cukrárskych výrobkoch. Môže byť použitý pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá.
Vyrába sa zo síranu horečnatého a kremičitanu sodného.
Pre túto látku nebola stanovená hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = prijateľná denná dávka). U látky nie sú známe žiadne vedľajšie ani nepriaznivé účinky na ľudské zdravie.
V SR (celej EÚ) je jeho používanie povolené. V USA sa prírodný talok nepoužíva pre potravinárstvo.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>