Kurzy ATAC

E553b - Talek

Kategória: Aditívum / Aditívum

E553b - Talek

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Prírodná forma kremičitanu horečnatého tvorí veľmi jemný biely prášok, bez chuti a zápachu. Z prírodných nálezísk môže byť kontaminovaný napríklad azbestom, používa sa hlavne ako protispekavá látka a taktiež má svoje využitie v kozmetike.

Použitie

Používa sa ako poťahová látka, látka upravujúca povrchy tabletiek, slúži ako lubrikant alebo protispekavá látka. Talek sa môže používať ako protispekavá látka u potravín ako ryža, suché práškovité potraviny (korenie, cukry, sole, náhrady solí a podobne), tiež ich možno použiť pre tabletované potraviny, plátkové syry, žuvačky. Na ošetrenie povrchu sa používa u mäsa a cukroviniek zo želé. Nájdeme ho aj v čokoládách, pekárskych a cukrárskych výrobkoch. Môže byť použitý pre vegetariánov, vegánov aj pre všetky náboženstvá.

Výroba

Vyrába sa zo síranu horečnatého a kremičitanu sodného.

Nežiaduce účinky

Pre túto látku nebola stanovená hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = prijateľná denná dávka). U látky nie sú známe žiadne vedľajšie ani nepriaznivé účinky na ľudské zdravie.

Doplňujúce informácie

V SR (celej EÚ) je jeho používanie povolené. V USA sa prírodný talok nepoužíva pre potravinárstvo.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.