Kurzy ATAC

E541 - Fosforečnan sodnohlinitý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E541 - Fosforečnan sodnohlinitý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Používa sa na reguláciu kyslosti, pomáha kvasným procesom, funguje ako emulgátor a ako protispekavá látka.

Použitie

Kyslá forma sa používa v prášku do pečiva na pomalé pečenie pri nízkej teplote, alkalický tvar je používaný ako emulgátor v tavených syroch. Nájdeme ho v tacos, torilách a ďalších pekárskych výrobkoch a tiež v tavenom syre.

Výroba

Získava sa z kyseliny fosforečnej, hliníka a hydroxidu sodného.

Nežiaduce účinky

Pre túto látku bola stanovená hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = prijateľná denná dávka) na hodnotu 0 - 0,6 mg/kg telesnej hmotnosti. U látky nie sú známe žiadne vedľajšie ani nepriaznivé účinky na ľudské zdravie. Avšak látka obsahuje hliník, ktorý je vedený ako kontaminant a je spájaný s Alzheimerovou chorobou.

Doplňujúce informácie

Kód CAS: 7785-88-8. V ČR (celé EU) je povolené látku pridávať do jemného pečiva. V USA je látka povolená, v Austrálii je zakázaná.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.