Kurzy ATAC

E538 - Ferrokyanid vápenatý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E538 - Ferrokyanid vápenatý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Využíva sa ako protispekavá prísada, molekula má pevné vnútorné väzby, ktoré zabraňujú uvoľňovaniu kyanidov – nie sú známe nežiaduce účinky = považuje sa za bezpečnú prísadu.

Použitie

Využíva sa jej ako protispekavé látky v soliach, kde podporuje vznik kryštálov – zabráni hrudkovaniu látky. Tiež sa používajú pri výrobe vína, aby si víno zachovalo svoju priezračnosť – potom sa ferrokyanid odfiltruje.

Výroba

Sú vyrábané z kyanaté kyseliny, hydroxidu vápenatého a síranu železnatého. Vznikajú žlté kryštáliky, poprípade žltý prášok.

Nežiaduce účinky

Pre túto látku bola stanovená hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = prijateľná denná dávka) na hodnotu 0 - 0,025 mg/kg. U látky nie sú známe žiadne vedľajšie ani nepriaznivé účinky na ľudské zdravie.

Doplňujúce informácie

Kód CAS: 1327-39-5. V ČR (celej EÚ) sa hexakyanoželeznatan smie zo zákona používať ako protispekavá látka v jedlej soli a náhradách soli. V USA je jeho použitie v potravinách povolené (50mg/kg soli).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.