Kurzy ATAC

E535 - Obsah ferokyanidu

Kategória: Aditívum / Aditívum

E535 - Obsah ferokyanidu

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Používa sa ako protispekavá prísada, pevné väzby v molekule zabraňujú uvoľňovaniu kyanidov – nie sú známe nežiaduce účinky = považuje sa za bezpečnú prísadu.

Použitie

Používa sa na korekcie kyslosti výrobkov, slúži ako protispekavá látka v soliach, kde podporuje vznik kryštálov – zabráni hrudkovaniu látky. Používajú sa pri výrobe vína, aby si víno zachovalo svoju priezračnosť – potom sa odfiltruje.

Výroba

Sú vyrábané z kyanaté kyseliny, hydroxidu sodného a síranu železnatého. Vznikajú žlté kryštáliky, poprípade žltý prášok.

Nežiaduce účinky

Pre túto látku bola stanovená hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = prijateľná denná dávka) na hodnotu 0 - 0,025 mg/kg. U látky nie sú známe žiadne vedľajšie ani nepriaznivé účinky na ľudské zdravie.

Doplňujúce informácie

Kód CAS: 13943-58-3. V ČR (celej EÚ) sa hexakyanoželeznatan sodný smie zo zákona používať ako protispekavá látka v jedlej soli a náhradách soli. V USA je jeho použitie v potravinách povolené (50mg/kg soli).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.