Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Oxid horečnatý slúži na úpravu pH, používa sa ako spevňujúca, protispekavá alebo pomocná látka. Považuje sa za bezpečný. Je zdrojom horčíka a ten je nevyhnutný pre ľudské zdravie. Vyskytuje sa v podobe veľmi objemného bieleho prášku (označovaného názvom „ľahký“ oxid horečnatý) a okrem toho tiež ako relatívne hutný biely prášok, známy ako „ťažký“ oxid. Zatiaľ čo 5 gramov ľahkého oxidu zaberá objem 40 ml až 50 ml, zaberá rovnaké hmotnostné množstvo ťažkého oxidu iba 10 - 20 ml.
Používa sa na korekcie kyslosti napríklad u niektorých potravín, ako mazivo, zdroj horčíka. Slúži ako neutralizátor pre mrazené výrobky, pri výrobe masla, kakaa, v konzervovaných potravinách. Pomáha pri výrobe tofu a konzervovaných potravín.
Vzniká spálením horčíkovej pásky. Oxid horečnatý sa vyskytuje v zmesi ďalších oxidov, čistí sa rekryštalizáciou vo vode a následne sa suší.
Oxid horečnatý sa považuje za bezpečný, možno ho použiť ako zdroj horčíka. Pre túto látku nebola stanovená žiadna hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = prijateľná denná dávka) - u látky nie sú známe žiadne vedľajšie ani nepriaznivé účinky na ľudské zdravie.
V Českej republike (celej EÚ) smú byť používané v množstve, ktoré je nevyhnutné ku všetkým potravinám mimo výnimky dané zákonom (detská výživa). V USA je táto látka povolená (GRAS látka). V Austrálii nie je používanie tejto látky povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>