Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Oxid vápenatý slúži na úpravu pH, používa sa ako spevňujúca, protispekavá alebo zlepšujúca látka. Považuje sa za bezpečný, je možné ho použiť ako zdroj vápnika. Oxid vápenatý vzniká ako biela až sivá hmota alebo granule, prípadne ako biely až špinavo biely prášok, bez zápachu. Lakmusový papierik naň reaguje alkalicky. Vo vode je slabo rozpustný, v etanole ho nerozpustíme vôbec, v glycerole sa rozpúšťa úplne.
Používa sa na korekcie kyslosti napríklad u niektorých potravín, v pekárstve a cukrárstve zlepšuje kvalitu cesta, pôsobí protispekavo napríklad pri výrobe sladkostí. Používa sa pri výrobe niektorých druhov piva, ovocných štiav. Nájdeme ho v sterilizovanom hrášku alebo iných konzervách.
Vyrába sa chemickou cestou - zahrievaním uhličitanu vápenatého pri 500 ° C, vzniká oxid vápenatý a oxid uhličitý, ktorý uniká do vzduchu.
V bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nepriaznivé ani vedľajšie účinky na ľudské zdravie a je považovaný za bezpečnú prídavnú látku. Možno ho použiť ako zdroj vápnika.
V Českej republike (celej EÚ) smú byť používané v množstve, ktoré je nevyhnutné ku všetkým potravinám mimo výnimky dané zákonom (detská výživa). V USA a Austrálii je táto látka povolená.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>