Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Hydroxid horečnatý slúži na úpravu pH, používa sa ako spevňujúca látka, napomáha spracovávať potraviny a stabilizuje farbu. Pre človeka je zdrojom horčíka. Považuje sa za bezpečný. Ide o biely objemný prášok, bez zápachu. Lakmusový papierik naň reaguje alkalicky. Tento prášok nemožno rozpustiť vo vode ani v etanole.
Používa sa na korekcie kyslosti napríklad pri niektorých potravinách (prevažne konzervované potraviny) alebo pri krémoch na pokožku, pomáha udržiavať farebnosť výrobkov. Využíva sa na výrobu syrov, kde udržuje ich štruktúru a stabilizuje farbu. Je významným zdrojom horčíka, takže sa s ním môžeme stretnúť v rôznych výživových doplnkoch.
Vyrába sa chemickou cestou - hydratáciou horčíka.
Nie sú známe nepriaznivé ani vedľajšie účinky na ľudské zdravie. Hydroxid horečnatý je nebezpečný iba pri priamom styku, sú mu vystavení pracovníci potravinárstva, ktorým pri styku s pokožkou môže spôsobiť popáleniny, pľuzgiere alebo iné poškodenie pokožky a očí. Pri požití môže poškodiť zdravie. Pri práci s ním je nutné dodržiavať bezpečnostné pokyny uvedené na obale, pracovnom návode alebo v bezpečnostnom liste (výrobca má povinnosť ich zadarmo poskytovať užívateľom – väčšinou na internete). Vymenované riziká neplatia pre potraviny, ktoré ho obsahujú, ale pre priamy kontakt. Hydroxid horečnatý sa v potrave vyskytuje vo veľmi malom množstve a je teda úplne bezpečný.
V Českej republike (celej EÚ) smú byť používané v množstve, ktoré je nevyhnutné ku všetkým potravinám mimo výnimky dané zákonom (detská výživa). V USA je táto látka povolená, v Austrálii je zakázaná.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>