Kurzy ATAC

E528 - Hydroxid horečnatý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E528 - Hydroxid horečnatý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Hydroxid horečnatý slúži na úpravu pH, používa sa ako spevňujúca látka, napomáha spracovávať potraviny a stabilizuje farbu. Pre človeka je zdrojom horčíka. Považuje sa za bezpečný. Ide o biely objemný prášok, bez zápachu. Lakmusový papierik naň reaguje alkalicky. Tento prášok nemožno rozpustiť vo vode ani v etanole.

Použitie

Používa sa na korekcie kyslosti napríklad pri niektorých potravinách (prevažne konzervované potraviny) alebo pri krémoch na pokožku, pomáha udržiavať farebnosť výrobkov. Využíva sa na výrobu syrov, kde udržuje ich štruktúru a stabilizuje farbu. Je významným zdrojom horčíka, takže sa s ním môžeme stretnúť v rôznych výživových doplnkoch.

Výroba

Vyrába sa chemickou cestou - hydratáciou horčíka.

Nežiaduce účinky

Nie sú známe nepriaznivé ani vedľajšie účinky na ľudské zdravie. Hydroxid horečnatý je nebezpečný iba pri priamom styku, sú mu vystavení pracovníci potravinárstva, ktorým pri styku s pokožkou môže spôsobiť popáleniny, pľuzgiere alebo iné poškodenie pokožky a očí. Pri požití môže poškodiť zdravie. Pri práci s ním je nutné dodržiavať bezpečnostné pokyny uvedené na obale, pracovnom návode alebo v bezpečnostnom liste (výrobca má povinnosť ich zadarmo poskytovať užívateľom – väčšinou na internete). Vymenované riziká neplatia pre potraviny, ktoré ho obsahujú, ale pre priamy kontakt. Hydroxid horečnatý sa v potrave vyskytuje vo veľmi malom množstve a je teda úplne bezpečný.

Doplňujúce informácie

V Českej republike (celej EÚ) smú byť používané v množstve, ktoré je nevyhnutné ku všetkým potravinám mimo výnimky dané zákonom (detská výživa). V USA je táto látka povolená, v Austrálii je zakázaná.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.