Kurzy ATAC

E527 - Hydroxid amónny

Kategória: Aditívum / Aditívum

E527 - Hydroxid amónny

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Hydroxid amónny slúži na úpravu pH, pomáha ako kypriaca látka. Považuje sa za bezpečný. Nie sú známe nepriaznivé ani vedľajšie účinky na ľudské zdravie.

Použitie

Používa sa na korekcie kyslosti, zlepšuje rozpustnosť bielkovín a kakaa, pomáha pri spracovaní pitnej vody. Ďalej sa využíva na výrobu karamelov, cukrárskych a pekárenských výrobkov alebo syrov. Nájdeme ho aj v priemysle zaoberajúcom sa spracovaním krmiva pre zvieratá. Používa sa ako detergent na odstraňovanie škvŕn, nájdeme ho v niektorých farbách na vlasy.

Výroba

Vyrába sa z amoniaku pridaním vody. Amoniak sa získava priamou syntézou z vodíka a dusíka v reaktore pri vysokých teplotách a tlakoch, ako katalyzátor sa používa porézne modifikované železo. Vzniká číra, bezfarebná kvapalina s veľmi ostrým charakteristickým zápachom, na vzduchu amoniak z roztoku veľmi rýchlo uniká.

Nežiaduce účinky

Hydroxid amónny je nebezpečný iba pri priamom styku, sú mu vystavení pracovníci potravinárstva, ktorým pri styku s pokožkou môže spôsobiť popáleniny, pľuzgiere alebo iné poškodenie pokožky a očí. Pri požití môže poškodiť zdravie. Pri práci s ním je nutné dodržiavať bezpečnostné pokyny uvedené na obale, pracovnom návode alebo v bezpečnostnom liste (výrobca má povinnosť ich zadarmo poskytovať užívateľom – väčšinou na internete). Vymenované riziká neplatia pre potraviny, ktoré ho obsahujú, ale pre priamy kontakt. Hydroxid amónny sa v potrave vyskytuje vo veľmi malom množstve a je teda úplne bezpečný. Dá sa v presných dávkach použiť proti páleniu záhy alebo chronickej hnačke (odporúčam konzultáciu s lekárom alebo lekárnikom)

Doplňujúce informácie

V Českej republike (celej EÚ) smú byť používané v množstve, ktoré je nevyhnutné ku všetkým potravinám mimo výnimky dané zákonom (detská výživa). V USA je táto látka povolená, v Austrálii je zakázaná.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.