Kurzy ATAC

E525 - Hydroxid draselný

Kategória: Aditívum / Aditívum

E525 - Hydroxid draselný

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Biele alebo skoro biele kôstky, vločky, kolíky, odliatky a podobne. Považuje sa za bezpečný. Hydroxid draselný má obdobné použitie ako Hydroxid sodný, navyše je zdrojom draslíka.

Použitie

Používa sa ku korekciám kyslosti výrobkov, alebo ako pomocná látka na spracovanie potravín. Pomáha spracovávať surové kávové plody, uplatnenie nájde aj pri výrobe instantných čajov a prísad z mlieka. Výnimočne sa používa na premenu zvyškov bielkovín na korenie a na ľahšie lúpanie zemiakov. Používa sa tiež na získanie farby zo semien Annatto (používaných prevažne v mexickej alebo karibskej kuchyni - majú výraznú žltú až oranžovú farbu), alebo ho možno využiť na zabránenie rastu rohov u teliat.

Výroba

Vyrába sa hydrolýzou vodného roztoku KCl.

Nežiaduce účinky

Množstvo hydroxidu draselného prijímaného v potrave nie je nebezpečné. KOH je nebezpečný iba pri priamom styku – teda v priemysle. Nebezpečenstvo sú vystavení pracovníci potravinárstva, ktorým pri styku s pokožkou môže spôsobiť popáleniny, pľuzgiere alebo iné poškodenie pokožky. Pri práci s ním je nutné dodržiavať bezpečnostné pokyny uvedené na obale, pracovnom návode alebo v bezpečnostnom liste (výrobca má povinnosť ich zadarmo poskytovať užívateľom – väčšinou na internete). Pri vnútornom požití môže vyvolať krvácanie. Vymenované riziká neplatia pre potraviny, ktoré ho obsahujú, ale pre priamy kontakt.

Doplňujúce informácie

V Českej republike (celé EÚ) smú byť používané v množstve, ktoré je nevyhnutné ku všetkým potravinám mimo detskej výživy a ďalších potravín. V USA je jeho použitie povolené, v Austrálii povolená nie je.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.