Kurzy ATAC

E523 - Síran amonnohlinitý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E523 - Síran amonnohlinitý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Síran hlinito - draselný slúži na reguláciu kyslosti, na spevňovanie konzervovanej zeleniny a mäsa, pridáva sa do prášku na pečenie. Neboli preukázané škodlivé vlastnosti, ale hliník je vyhláškou určený ako kontaminant.

Použitie

Používa sa ako spevňujúca látka v nakladanej zelenine (výroba sladkokyslých uhorkov v náleve), konzervovaných mäsových výrobkoch. Nájdeme len v prášku do pečiva, kde plní kypriacu funkciu. Upravuje pH.

Výroba

Síran hlinito - sodný je možné získavať z odpadového hliníka. Produktom sú biele alebo bezfarebné kryštáliky, ktoré sa ľahko rozpúšťajú vo vode.

Nežiaduce účinky

Zvýšený príjem hliníka do ľudského organizmu môže viesť k vzniku Alzheimerovej choroby. Hliník je mierne toxický pri požití ústami alebo injekčnou striekačkou, môže ovplyvňovať reprodukciu.

Doplňujúce informácie

Kód CAS: 7784-26-1. V ČR, v Európskej únii av USA je jeho použitie povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.