Kurzy ATAC

E521 - Síran sodnohlinitý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E521 - Síran sodnohlinitý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Síran sodnohlinitý slúži na reguláciu kyslosti a na spevňovanie konzervovanej zeleniny a mäsa, nájdeme ho v múke. Neboli preukázané škodlivé vlastnosti, ale hliník je vyhláškou určený ako kontaminant.

Použitie

Používa sa ako spevňujúca látka v nakladanej zelenine (výroba sladkokyslých uhorkov v náleve), konzervovaných mäsových výrobkoch. Upravuje pH a zamedzuje prítomným kovom urýchľovať nežiaduce reakcie, ktoré môžu viesť k zníženiu kvality produktov (zmena farby, konzistencia, žltnutie). Používa sa ako kypriaca látka a nosič benzoyl peroxidu v bielenej múke alebo syroch.

Výroba

Síran sodnohlinitý je možné získavať z odpadového hliníka. Produktom sú biele alebo bezfarebné kryštáliky, ktoré sa ľahko rozpúšťajú vo vode.

Nežiaduce účinky

Zvýšený príjem hliníka do ľudského organizmu môže viesť k vzniku Alzheimerovej choroby. Hliník je mierne toxický pri požití ústami alebo injekčnou striekačkou, môže ovplyvňovať reprodukciu.

Doplňujúce informácie

V SR (celej EÚ) je použitie tejto látky povolené. V USA taktiež.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.