Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Síran sodnohlinitý slúži na reguláciu kyslosti a na spevňovanie konzervovanej zeleniny a mäsa, nájdeme ho v múke. Neboli preukázané škodlivé vlastnosti, ale hliník je vyhláškou určený ako kontaminant.
Používa sa ako spevňujúca látka v nakladanej zelenine (výroba sladkokyslých uhorkov v náleve), konzervovaných mäsových výrobkoch. Upravuje pH a zamedzuje prítomným kovom urýchľovať nežiaduce reakcie, ktoré môžu viesť k zníženiu kvality produktov (zmena farby, konzistencia, žltnutie). Používa sa ako kypriaca látka a nosič benzoyl peroxidu v bielenej múke alebo syroch.
Síran sodnohlinitý je možné získavať z odpadového hliníka. Produktom sú biele alebo bezfarebné kryštáliky, ktoré sa ľahko rozpúšťajú vo vode.
Zvýšený príjem hliníka do ľudského organizmu môže viesť k vzniku Alzheimerovej choroby. Hliník je mierne toxický pri požití ústami alebo injekčnou striekačkou, môže ovplyvňovať reprodukciu.
V SR (celej EÚ) je použitie tejto látky povolené. V USA taktiež.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>