Kurzy ATAC

E520 - Síran hlinitý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E520 - Síran hlinitý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Síran hlinitý slúži na reguláciu kyslosti a na spevňovanie konzervovanej zeleniny a mäsa. Bezfarebné kryštály rozpustné vo vode, bez zápachu s mierne sladkastou chuťou.

Použitie

Používa sa ako spevňujúca látka v nakladanej zelenine (výroba sladkokyslých uhorkov v náleve), konzervovaných mäsových výrobkoch. Upravuje pH a zamedzuje prítomným kovom urýchľovať nežiaduce reakcie, ktoré môžu viesť k zníženiu kvality produktov (zmena farby, konzistencia, žltnutie). Ďalej sa s ním môžeme stretnúť v niektorých dezodorantoch. Síran hlinitý sa používa hlavne v chemickom priemysle na čistenie odpadových vôd – používa sa ako koagulačné alebo flotačné činidlo – vo vode vytvoria zhluky nečistôt, ktoré sa následne nechávajú samovoľne sedimentovať v sedimentačných nádržiach.

Výroba

Síran hlinitý je možné získať pridaním oxidu, uhličitanu alebo hydroxidu hlinitého do kyseliny sírovej. Môže sa získavať z odpadového hliníka. Produktom sú biele alebo bezfarebné kryštáliky, ktoré sa ľahko rozpúšťajú vo vode, nezapáchajúce s mierne sladkastou chuťou

Nežiaduce účinky

Zvýšený príjem hliníka do ľudského organizmu môže viesť k vzniku Alzheimerovej choroby. Hliník je mierne toxický pri požití ústami alebo injekčnou striekačkou, môže ovplyvňovať reprodukciu.

Doplňujúce informácie

Kód CAS: 17927-65-0. Použitie v potravinách je v EU (ČR) povolené do presladeného ovocia alebo vaječného bielka v spracovaných produktoch. V USA je jeho použitie taktiež povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.